Unii foști membri ai C.M. seamănă vânt să culeagă furtună: scandal și contestații


Asociația Mediatorilor Galați a venit din luna noiembrie cu un proiect de Regulament de Organizare a Alegerilor în apropiata perspectivă a pronunțării Deciziei CCR nr. 713/2014, l-a pus în dezbaterea mediatorilor pe câteva grupuri FB, l-a trimis Consiliului de mediere și apoi l-a dezbătut în grupul de lucru constituit în cadrul Comisiei consultative. Scopul a fost îmbunătățirea organizării alegerilor față de cele din 2009 și 2011, venind cu corecții și clarificări de care CM s-a văzut că ny este deloc interesat și grăbit. Abia după pronunțarea Deciziei pe 4.12.2014 și după ședința comisiei consultative din 13.12.2014 – la care unii membri CM au făcut circ – sub iminența publicării deciziei, moment de la care mandatul membrilor CM era cel puțin suspendat și n-ar mai fi putut lua hotărâri, în sfârșit, au catadicsit să dea pe 20.12.2014 vestita Hotărâre nr. 52/2014, care modifica art. 5 al ROF al CM și aproba Anexa nr. 11 la ROF cu procedurile de organizare a alegerilor. Hotărârea și procedurile pleacă de la Reg.Org. Alegeri 2011, dar este mult mai prost întocmit decât acela și este departe de proiectul discutat în grupul de lucru și comisia consultativă. După ce pe 22.01.2015 am publicat conținutul Deciziei CCR de pe site-ul acesteia și am anunțat trimiterea la publicarea în Mon.Of.R., unde se vedea clar la pct. 22 că CCR a tranșat clar situația mandatului prelungit neconstituțional de la 2 la 4 ani (le anula de drept!), s-a prorogat data ședinței CM din 23 în 22.01.2015 și s-au aprobat Calendarul alegerilor și împuternicirea fostului președinte și ordonator de credite de a gestiona încontinuare d.p.v. administrativ organizarea alegerilor și desfășurarea treburilor curente ale ST până la predarea mandatului noului consiliu.

După vreo 10 zile 5 foști membri CM contestă cvorumul la ședința din 22.01 și întinderea mandatului dat lui Bădulescu și convoacă o nouă ședință pe 3.02.2015 în care se declară că membrii CM trebuie să se ocupe în continuare de organizarea alegerilor și gestionarea activității la sediu, deși Decizia CCR le anulase de drept mandatului din acea zi, în care s-a publicat decizia. Ca urmare, nu au dreptate pentru că nu mai pot lua hotărâri și nu-și mai pot desfășura legal atribuțiile normale de la art. 20, cu mandatul anulat, iar din clarificările date asupra Calendarului alegerilor, rezultă că până la urmă acesta s-a aprobat cu semnătura a 8 din 9 membri CM. Între timp, ST a publicat pe site Lista finală a mediatorilor cu drept de vot, trimițând-o și pentru publicarea în Mon. Of.R.

În 10.02.2015 a fost convocată ședința comisiei consultative care a desemnat prin tragere la sorți componența comisiilor, dintre mediatorii propuși de asociații, iar ieri prin decizii ale președintelui s-a publicat componența acestor comisii pe site-ul CM, punându-se capăt astfel procesului de organizarea alegerilor. Tot ieri comisiile au fost convocate pentru instruire, alegerea președinților, întocmirea procedurilor de lucru și stabilirea programului de lucru șicosturilor cu transportul, cazarea și masa membrilor.

Dinaintea ședinței comisiei consultative unele asociații au început circul, contestând calendarul și împuternicirea fostului președinte încercându-se să se dea o hotărâre de către comisie ca membrii CM să-și desfășoare în continuare activitatea, deși nu mai era necesar, posibil și legal acest lucru după anularea mandatelor. Comisia nu a înghițit capcana, și-a exercitat numai atribuțiile ce-i reveneau neservind interesele foștilor membri CM. Cu atât mai mult cu cât au avut 2 luni de la pronunțarea Deciziei CCR și nu au organizat cum trebuie alegerile, lăsând haos în proceduri și generând scandal cu orice prilej. Persoane care nici nu cunosc aceste documente de organizare, făcând jocul membrilor CM contestatari, spun că nu pot continua alegerile fără aceștia, că alegerile nu ar fi organizate încă (!), îi dau înainte că de frica unor contestări (pe care ei le doresc și chiar le provoacă!) și în loc să înțeleagă că acum CMN nu mai face nimc dar trebuia să facă torul în ultimele 2 luni de mandat. Deși la adresele noastre am anticipat majoritatea problemelor și am cerut CM să corecteze Anexa 11 cu procedurile, nu s-a făcut asta intenționat, deliberat, ca acum să aibe motive de încurcat alegerile și apoi de contestat.

De exemplu, deși în comisia consultativă s-a aprobat în unanimitate niște precizări privind aplicarea Anexei 11, incompleta, la comisia de validare a voturilor, dl. Pintecan și alții au stabilit că ei doar verifică buletinele de vot și validează alegerile! Mai mult, să conducă alegerile la sediu și să primească voturile prin corespondență Comisia de monitorizarea!!! Acesta ar fi chiar mare motiv de contestare pentru această comisie MONITORIZEAZĂ ALEGERILE, NU ESTE COMISIE DE VOTARE! Cum să fii și comisie de votare și în același timp să îți monitorizezi activitatea?!? Din cauza indolenței, incompetenței și lipsei de bun simț a unor membri CM care au adoptat aceste proceduri, cu greșeli și lipsuri de reglementare, acum să se bată comisiile între ele pe atribuții, hotărând fiecare ce vrea?!? Aici s-a ajuns cu organizarea proastă pe care CM a făcut-o deliberat, ca să aibă motive precum în 2011 să tot intervină pe parcurs în controlul și influiențarea alegerilor, peste comisii, deși sunt incompatibili cu asta, majoritatea fiind și candidați, iar în plus nici măcar nu pot îmbunătăți acum procedurile pentru că nu mai pot lua hotărâri!

Ca să fie tacâmul complet, la Comisia de monitorizare, dl. Chiriță Călin Cătălin, lipit forțat de comisie prin mâna dnei Mihuț, pentru că incompetentul consiliu nu a prevăzut și la această comisie supleanți, și noi am hotărât să existe 2 rezerve, vrea s-o elimine dna Corina Munteanu pentru că…. ar fi incompatibilă din cauză că sora sa Nicoleta este candidat! Deși nu există prevăzută o astfel de incompatibilitate în Anexa 11 și mai ales această comisie nu este implicată cu nimic la votare decât cu monitorizarea, încă un scandal alimentează haosul lăsat de organizarea alegerilor lăsată de CM, doar-doar s-o mai găsi un motiv de contestare.

Fac apel la membrii comisiei de validare avoturilor să-și exercite atribuțiile cu care a venit în completarea Anexei 11 comisia consultativă, fiind normale, de bun simț și esențiale în procesul de votare și să înțeleagă că nici o altă comisie nu are atribuții în primirea și gestionarea voturilor. Dacă se vrea cu orice chip scandal, iată că diabolica minte și coadă a unor foști membri CM înrăiți în astfel de mizerii tulbură cu succes aceste alegeri, pe care, chipurile, ipocriți, iresponsabili și imorali le vor corecte, deși și-au bătut joc de organizarea lor și au tupeu să vrea să fie la butoane în continuare. Grav este și faptul că, după ce au încălcat legea și Constituția de mai multe ori, după ce s-au comportat dictatorial, abuziv și netransparent unul sau doua mandate, acești foști membri CM își trimit cu jalba milogelii la Ministerul Justiției avocații de bine, doar i-o mai lăsa să-și facă de cap și la aceste alegeri. Ministerul nu are competența legală să interpreteze legea și mai ales Deciziile CCR, nu prea s-a implicat și nu a auzit de problemele din mediere decât selectiv ce le-au șoptit la ureche acești făcători de ”bine” și s-ar compromite să se implice, dacă nu a făcut-o până acum.  De bine, de rău alegerile sunt organizate, prost dar sunt organizate, doar trebuie lăsate comisiile și ST să le gestioneze cât mai corect, transparent, imparțial și cu gândul la bine, nu la rău. Ajunge cât rău a făcut fostele CM și este cazul schimbării prin voința mediatorilor. Fără imixtiuni, șantaj, amenințări cu contestarea, blocaje și sabotarea chiar a acestor alegeri.

Există destulă minte și înțelepciune sper la aceste comisii și juriștii din ST să nu le facă jocul, pentru că altfel ne-ar costa și mai mult alte alegeri și nu ne spală nici Dunărea, nici marea imaginea catastrofală furnizată de acest CM. Luați exemplu de la alte alegeri și înțelegeți că totul trebuie să fie bine și corect, nu v-ați băgat credem în aceste comisii să amplificați scandalul și haosul lăsat de contestații și neconstituționalii foști membri ai CM. Doamne-ajută!

PS Mă bucur că, dupa niste discutii, in aceasta seara, membrii comisiei de monitorizare s-au inteles si a fost ales dl. Dinescu presedinte, dna Munteanu ramanand in comisie cum s-a desemnat in comisia consultativa prin tragere la sorti si sunt gata de treaba. Cine vrea sa faca scandal in continuare chiar nu este serios. Rămâne problema cu comisia de validare a voturilor care să-și exercite toate atribuțiile și să nu mai hotărască ei de de votare să se ocupe altă comisie. Care de fapt trebuie să-i monitorizeze și pe ei.  

Lasă un comentariu