CARACTERISTICILE HOTĂRÂRII DE ÎNCUVIINŢARE A ACORDULUI DE MEDIERE. ANULARE


Mediator Costaş Florentina Oradea                    

 http://www.florentinacostas.wordpress.com

ACŢIUNEA ÎN NULITATEA ACORDULUI DE MEDIERE. ANULAREA ACORDULUI DE MEDIERE PE CALEA ACŢIUNII PAULIENE. CARACTERISTICILE HOTĂRÂRII DE ÎNCUVIINŢARE A ACORDULUI DE MEDIERE. LIPSA AUTORITĂŢII DE LUCRU JUDECAT. EXCEPŢII.  

          Prin încheierea unui acord de mediere practic părţile implicate în litigiu sting conflictul existent prin acordul lor de voinţă, de care instanţa nu face decât să ia act, fără a statua în vreun fel asupra aspectelor care au fost iniţial deduse judecăţii. Ca urmare a acestui fapt hotărârea pronunţată nu se poate bucura de autoritate de lucru judecat, aceasta necuprinzând o statuare jurisdicţională, ci doar acordul de voinţă al părţilor. Ca urmare a acestui fapt recursul promovat impotriva acestei hotărâri poate privi doar aspecte de formă, referitoare strict la încuviinţarea acordului de mediere, iar nu aspecte ce ţin de cuprinsul acordului de mediere. Excepţie apreciem că fac hotărârile judecătoreşti de încuviinţare a unor acorduri de mediere care statuează in litigii de dreptul familiei. Această excepţie este justificată de starea de fapt existentă, de faptul că hotărârea instanţei nu se fundamentează exclusiv pe acordul părţilor, ci şi pe probaţiune, cu care acest acord se coroborează.

ACORDUL DE MEDIERE-NATURĂ JURIDICĂ, CAUZE DE NULITATE, ACŢIUNEA ÎN NULITATEA ACORDULUI DE MEDIERE. ANULAREA ACORDULUI DE MEDIERE PE CALEA ACŢIUNII PAULIENE.

Acordul de mediere are, potrivit legii 192/2006, valoarea probatorie a unui înscris sub semnătură privată. Cu toate acestea acordul de mediere consemnează înţelegerea părţilor, reprezentând o asumare reciprocă de obligaţii, o recunoaştere reciprocă de drepturi, având in mod evident o natură contractuală. Acordul de mediere fiind în esenţa sa un raport contractual, acesta poate fi rezoluţionat in condiţiile neindeplinirii de către părţi a obligaţiilor contractuale asumate. Acordul de mediere fiind un contract este anulabil în situaţia in care ne aflăm în faţa unei erori asupra persoanei cocontractantului ori a obiectului litigios, a unei acord viciat prin dol sau violenţă. Acordul este anulabil şi în situaţia în care la baza lui a stat un titlu al căror vicii nu erau cunoscute la momentul încheierii acordului. Acordul de mediere poate fi desfiinţat aşadar pe calea acţiunii in nulitate (în cazul in care acordul este lovit de nulitate absolută) sau pe calea acţiunii in anulare (in cazul în care acordul este lovit de nulitate relativă). Acordul de mediere mai poate fi contestat şi pe calea acţiunii pauliene de către terţi, în măsura în care acordul este unul încheiat în vederea fraudării terţilor, fiind întemeiat pe o cauză ilicită.

Lasă un comentariu