Încă un proiect de îmbunătățirea legii medierii ratat de Consiliul de mediere


Constantin Asofronie, președintele Asociației Mediatorilor Galați

După laude, surle și trâmbițe că un grup de senatori și-a însușit și înregistrat în martie proiectul de modificare a legii medierii inițiat anul trecut de Consiliul de mediere, alflăm cu profundă tristețe și durere avortul acestui proiect, după ce a primit avizul negativ al Guvernului României în iunie și avizul Comisiei juridice a Senatului.  De data asta nu mai se lăfăie un comunicat triumfător pe site-ul consiliului, ci aflăm vestea din postarea vicepreședintelui Z. Sustak pe un grup al mediatorilor de pe rețeaua de socializare Facebook.

”Zeno Sustak: Un nou gust amar pentru mediatori in demersul de modificare a legii medierii

Pe o piata anuala de solutionare a conflictelor de 1 miliard de euro, cu o majoritate covarsitoare pe cale judiciara, medierea sufera inca o “infrangere” de etapa, legiuitorul pastrand la acest moment tendinta de a mentine medierea intr-un plan secund in societatea romaneasca. In data de 13 septembrie 2016, Comisia Juridica a Senatului emite raport de respingere a proiectului legislativ de modificare a legii medierii (inregistrat la Senat sub nr. L250/2016), urmand ca raportul sau sa fie supus plenului Senatului spre dezbatere si adoptare. De precizat este faptul ca, dupa adoptarea sau respingerea de catre prima Camera sesizata, proiectul de lege se va trimite celeilalte Camere care va decide definitiv. Spre finalul anului in cadrul procedurilor parlamentare din Camera Deputatilor se va decide ce modificari legislative vor fi adoptate in materia medierii.”

Probabil că în această toamnă membrii consiliului, incapabili după 8 ani să îmbunătățească această lege, după căderea aplicării ei din 2015 după 2 decizii ale Curții Constituționale, se vor adresa din nou mediatorilor să facă lobby la deputații din teritoriu ca să accepte acest proiect criticat în mare parte de mulți mediatori din țară. Din păcate, așa ceva cred că nu se va întâmpla, din cauza conținutului proiectului și faptului că acesta nu a fost pus în dezbaterea asociațiilor de mediatori decât formal, când era deja finalizat de consiliu și se comunica faptul că era deja trimis la guvern și Consiliul Legislativ pentru analiză și avizare. Nu mai spunem că s-a trimis o adresă indecentă și președintelui țării să determine senatorii să voteze proiectul de lege (!), gafă legislativă, pentru că președintele nu poate face asta, ci doar o mică analiză după adoptare, înaintea promulgării. Evoluția acestui proiect și propunerile AMG pentru îmbunătățirea lui, după proiectul propus de aceasta consiliului, Ministerului Justiției și dezbătut la Comisia juridică a Camerei Deputaților în data de 18.06.2014! este postată în mai multe articole de pe acest blog, demonstrând că promisiunile electorale deșarte ale actualilor membri ai consiliului, unii la al 3-lea mandat, s-au dus pe apa sâmbetei la numai un an de proastă activitate.

Asociația Mediatorilor Galați va continua demersurile legislative la Camera Deputaților pentru modificarea legii și cu propunerile noastre, susținând de la proiectul consiliului numai ceea ce considerăm necesar și util pentru îmbunătățirea reală a legii și a aplicării sale, corelată cu restul legislației.

avizul-negativ-al-cj-senat-la-pr-modificare-lege-mediere-16l250cr

Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: