Va fi funcțional și imparțial Centrul SAL pentru litigiile bancare? Dezbateri la OG -38/2015


Recent aprobata ordonanță a Guvernului 38/2015 privind soluţionarea alternativă a litigiilor dintre consumatori şi comercianţi ridică un număr de probleme care ar putea zădărnici scopul de a rezolva mai simplu și mai rapid litigiile dintre profesioniști și consumatori, mai ales în domeniul produselor financiar-bancare. O entitate de soluționare alternativă a litigiilor (SAL) ar putea, de exemplu, potrivit ordonanței, să impună soluții, ceea ce ar fi contradictoriu cu alte prevederi, dar și cu principiul liberului acces la justiție.

Nici gratuitatea acestei proceduri nu reiese limpede din textul ordonanței, întrucât există neconcordanțe între o prevedere expresă cu privire la lipsa costurilor pentru consumator și prevederile privitoare la finanțarea Centrului SAL, entitatea ce se va ocupa de litigiile cu băncile. Însă cea mai gravă dintre problemele actului normativ, care ar putea pune în discuție sau eficiența organismului, sau imparțialitatea acestuia, este cea privitoare la alegerea organismului de conducere a Centrului SAL.

Președintele Asociației Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF), Alin Iacob, ne-a declarat că susține aplicarea principiilor directivei europene transpuse de această ordonanță, precum gratuitatea actului de SAL și nelimitarea pregătirii profesionale a membrilor organismelor. De asemenea, Iacob susține că Centrul SAL nu ar trebui să impună soluții și spune că așteaptă ca neajunsurile actului normativ să fie corectate în Parlament.

Continuarea pe:   http://www.paginadebanci.ro/va-fi-functional-si-impartial-centrul-sal-pentru-litigiile-bancare-cateva-probleme-ale-ordonantei-382015/

Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: