Statutul profesiei de mediator adoptat de Consiliul de mediere


S-a adoptat de catre Consiliul de mediere STATUTUL PROFESIEI DE MEDIATOR. Forma finală s-a postat pe 20 iulie 2015 pe site-ul CM, astfel încât putem vedea în sfârșit opera aleșilor noștri. L-am citit articol cu articol din 9 iulie încoace, văd că nu s-a ținut cont decât observațiile despre lipsa unui congres sau conferințe naționale, despre prezentarea unui raport de activitate și a situațiilor financiare, acceptate cu mare greutate. În rest s-a atașat necritic și de-a valma o suma de prevederi contradictorii, incomplete, repetate și uneori greșite din șirul de hotărâri emise de consiliu din luna martie încoace. Reamintim că această pretinsa organizare a profesiei s-a făcut anapoda, înainte de adoptarea statutului, sub imperiul căpătării de către mediatori a calității de entitate SAL și a promovării unui proiect de modificare a legii medierii. Aceste obiective au fost ratate deocamdată, deși s-a invocat că dacă ne organizăm cum vrea CM aceste obiective vor fi realizate cu garanția Min. Economiei și, respectiv, al Justiției. Mai semnalez o concluzie clară și neprecizată de membrii CM: cea mai mare parte a statutului corespunde proiectului nostru de statut propus și dezbătut timp de 2 ani în comisia consultativă, prin 4 ședințe lărgite culminând cu cea de la 15 martie 2014 de la Brașov, sub coordonarea președintelui Asociației Mediatorilor Galați, Constantin Asofronie, autorul proiectului. Față de acesta CM a făcut niște adaosuri bune, dar și multe discutabile și altele care exced prevederilor legii medierii și organizării profesiei de mediator nr. 192/2006.

Ceea ce aparține en-gross consiliului și asociațiilor mari sau uniunilor care l-au susținut – UCMR și UNMR, este capitolul veșnic în dezcord cu noi, capitolul IX – Organizarea profesiei, pe care au făcut-o după cum au vrut mușchii lor, adică, la noi ca la nimeni! unicat european și mondial! Nu, nu putem fi mulțumiți de varza care a ieșit cu această organizare, nici a profesiei, nici a unui corp profesional serios și vom acționa pe viitor pentru schimbarea lor, începând cu niște prevederi clare în lege, deși CM nu a stabilit în acest statut cum ar putea fi modificat pe viitor, crezând că poate fi veșnic, precum unii din cei instalați din 2009 în consiliu.

Vom reveni cu o analiză detaliată tip SWOT, așa cum am făcut de Ziua mediatorului 2014, să vedeți și cei care ați fost indiferenți sau spectatori la acest proces de elaborare și adoptare a Statutului profesiei de mediator.

Si intrucat se ia vacanta la CM până pe 17 august, vă precizez stimați colegi mediatori tratați ca ”public” faptul că în această perioadă nu aveți cui vă adresa, așa că luați o vacanță în continuare și să auzim de bine mai spre toamnă. Când se vor număra mai clar ”bobocii” produși de actualul consiliu în jumătatea de an de când a fost ales. Până atunci studiați puțin acest statut roz și veniți cu opinii.    http://www.cmediere.ro/page/1399/statutul-profesiei-de-mediator–adoptat-in-sedinta-consiliului-de-mediere-din-data-de-18-07-2015   

Fotografia postată de Constantin Asofronie.
Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: