Justițiabilii români pot să-și rezolve avantajos, și mai ales rapid, litigiile și în vacanța judecătorească


   Este cunoscut faptul că unul din avantajele importante ale medierii, ca formă alternativă nejudiciară de soluționare a conflictelor, este acela al rezolvării rapide a conflictului cu ajutorul unui mediator autorizat, comparativ cu procedura în fața unei instanțe. Cu atât mai mult este importantă durata soluționării unui litigiu judiciar, când unele procese durează în mod normal luni sau ani de zile.  Daca părțile aflate în litigiu intenționează să deschidă un proces ori sunt deja în judecată, trebuie să știe că vara apare încă un temei pentru prelungirea procesului cu cel puțin 2 luni. Aceasta pentru că potrivit Legii nr. 92 / 1992 și art. 159 din Regulamentul de Ordine Interioară al Instanţelor, alin. (1) ”Vacanţa judecătorească este de două luni în fiecare an calendaristic, în intervalul 1 iulie-31 august. (2) Concediul de odihnă anual pentru întregul personal al instanţelor judecătoreşti se efectuează, de regulă, în timpul vacanţei judecătoreşti.”

Totuși justițiabilii nu trebuie să dispere. La fiecare instanță rămân câteva complete de judecată care au ca sarcină  judecarea cauzelor ”pentru care legea prevede soluţionarea de urgenţă şi cu celeritate şi cele în care s-a încheiat un acord de mediere, indiferent de obiectul judecăţii.”, după cum stabilește alin.(3) al aceluiași articol.

Cui poate folosi această importantă posibilitate ca avantaj al apelării la mediere, mai ales pe timpul vacanței judecătorești? Un acord de mediere prin care părțile  au ajuns la o înțelegere asupra litigiului, dacă este prezentat instanței spre încuviințare potrivit legii nr. 192/2006 privind medierea și organizarea profesiei de mediator și Codului de procedură civilă, are același regim de urgență ca și alte cauze pentru care nu se întrerupe activitatea instanțelor. În afara justițiabililor informați despre mediere și avantajele acesteia din mass-media, de pe internet, de la acțiunile de promovare organizate de mediatori sau chiar de către avocații lor, care nu ignoră prevederile de mai sus, astăzi încercăm să prezentăm avantajele acestei proceduri pentru românii care vin din străinătate în concedii și nu trebuie să fie dezarmați de faptul că în țară instanțele lucrează la regim de … avarie. Românii din diaspora, dacă vor să rezolve în concediu orice litigiu pretabil la mediere, au la îndemână o cale rapidă de ajungere la o soluție cu ajutorul unui mediator autorizat. Dacă nu se dorește a se ajunge la instanță, părțile pot prezenta acordul de mediere unui notar public pentru autentificare, în condițiile legii. Dacă nu au suficienți bani ori deja era un proces pe rolul instanței, părțile pot să prezinte acordul de mediere pentru încuviințare unui judecător, potrivit unei proceduri mai rapide, chiar și în timpul vacanței judecătorești! Cum? Iată că art. 87 „(5^1) din Regulamentul de Ordine Interioară al Instanţelor prevede că: ,,Serviciul de registratură primește și înregistrează acordurile de mediere și ia măsuri pentru a fi înmânate de îndata completului investit cu soluționarea cauzei, în vederea suspendării, respectiv, a repunerii pe rol a cauzei.” Deci nu se primesc termene la toamnă sau la anul, ca în procesele obișnuite. Ce se întâmplă mai departe? Conform art. 100 din același regulament al instanțelor ,,Pe perioada vacanţei judecătoreşti se vor forma complete separate, pentru a se asigura soluţionarea cauzelor urgente sau a celor care impun celeritate, precum şi a celor în care a intervenit un acord de mediere, indiferent de obiectul cauzei.”

Mai mult decât oricând pe timpul anului, mii de români care vin în concediu în lunile iulie și august, conform legislației și obiceiurilor în țările vest-europene, în afară de revederea familiei și poate, puțin turism național, doresc să-și rezolve și probleme pentru care nu pot pleca în restul anului din strainatate. Și atunci pot apela la o mediere, în cazurile prevăzute de lege, să-și rezolve mai repede litigiul, scurtând mult durata procesului, astfel încât la plecare să știe că s-a ajuns la o soluție legală, după o înțelegere amiabilă, asupra tuturor sau numai unei părți din problemele respectivului dosar, hotărârea judecătorească de încuviințare a acordului fiind titlu executoriu.

Durata medierii poate fi de la câteva ore în cazurile mai simple, la câteva ședințe scurte în cel mult 1-2 săptămâni în cazurile mai dificile. Deschiderea părților către această procedură și măiestria mediatorului fac din această formă de soluționare a litigiului cea mai avantajoasă cale de a ajunge la o înțelegere, prin scurtarea unui proces, la care se adaugă și alte avantaje: cheltuieli minime, fără stres și expunere publică, în cadrul confidențial al unui birou de mediator. Mai mult, soluția găsită cu participarea activă a părților la mediere este în avantajul ambelor, este una prefigurată din negocierea intereselor, nevoilor și dorințelor proprii, nu este impusă de o instanță supraîncărcată de dosare care poate da o hotărâre în favoarea uneia din părți sau chiar niciuneia, strict pe baza unor prevederi legale, a unei proceduri incomode și dificile pentru nejuriști și a unor probe pe care le depune sau nu partea ce reclamă dreptatea sa!

Se pot rezolva prin mediere conflicte civile, respectiv comerciale, de muncă, de familie, administrative, dar și penale, pentru infracțiuni la care, retragerea plângerii prealabile sau împăcarea părților pot înlătura răspunderea penală.

Mediatorii pot fi găsiți și aleși de părți de pe Tabloul mediatorilor afișat oficial pe site-ul Consiliului de mediere – http://www.cmediere.ro, la instanțe, parchete, poliție, dar și de pe internet, de la cunoștințe din țară sau intrând în biroul primului mediator din preajmă!

Am încercat să informăm pe scurt cetățenii români cu treburi în justiție, dar mai ales pe cei care vin în concedii în țară în timpul verii, că este posibil, indicat, avantajos și oportun să folosească vacanța lor și pentru rezolvarea litigiilor, apelând la mediere, chit că magistrații sunt în vacanța judecătorească.  MEDIEREA NU IA VACANȚĂ!

Spune NU conflictelor, acceptă dialogul, ALEGE MEDIEREA! Asociația Mediatorilor Galați vă asigură prestarea unor servicii de mediere de calitate, avantajos și … cât ai spune ”vacanță”!

Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: