Final de alegeri pentru reprezentanții mediatorilor la nivelul județean și al Curții de Apel Galați


Introducere cu sau fără legătură!  După o zi destul de grea, am ajuns la timp, la orele 20.00 acasă, ca să prind ultimul episod din serialul turcesc contemporan… TRADAREA, pe postul Kanal D. După 10 ore de procedură electorală, pot scrie câteva concluzii … reci și triste.

I. Prezenta. Mai întâi să spun că, la Galati alegerile au înregistrat o prezenta slaba, numai 80 de mediatori din 211 din listele de vot, adică puțin peste o treime. Câțiva din cei veniți au venit să-și bată joc pe buletinele de vot (anulându-le), de nu știu cine… alegeri, candidați, colegi, CM, mediere. Au venit persoane angajate în serviciu la diverse instituții, firme, avocați cu dosare pe rol, au venit persoane mai în varsta sau cu copii dupa ei – BRAVO – dar majoritatea nu a mișcat, deși au confirmat participarea, îi știm mai liberi și prezenți în oraș. Nici la încercarea de impulsionare din ultimele două ore de votare, după eventuala plecare a unor de la serviciu sau alte preocupări nu a crescut prezența. Normal că atunci hotărăsc alții fără noi, dacă nu ne implicăm și doar ne lamentam ca medierea este rarissim solicitată și că CM face ce vrea. Nu mai avem nici o scuză după implicarea slabă și îndoielnică în alegerile pentru consiliul de mediere din martie și mai ales în cele de la județ, acolo unde trebuiau aleși oameni implicați, bătăioși, cu experiență și rezultate în apărarea drepturilor și intereselor mediatorilor, promovarea medierii, inițiativă legislativă, practică, organizare, relaționare, etc.

Mentionam că alături de preșerdintele AMG C. Asofronie, mediatorii Adrian Smărăndoiu și Rada Pivniceru s-au oferit să ajute în organizarea și desfășurarea alegerilor. Colegul Smărăndoiu a fost toată ziua ziua prezent și activ ca președinte al adunării generale iar colega Rada Pivniceru a fost membră a comisiei de numărare și validare a voturilor. Mulțumim, mai ales că Rada era… oficial internată în spital, pentru tratamentul unei boli!

II. REZULTATELE ALEGERILOR. 1. Pentru reprezentanții mediatorilor din județul Galați s-au înscris numai 2 candidați, în loc de minimum 3 și au obținut următoarele voturi: Cînepă Anca Simona – UNMR – 52 voturi, Dumbravă Laurențiu Georgian – CM Alfa – UCMR – 38 voturi. 2. Pentru reprezentanții pe legătura cu sistemul judiciar: Asofronie Constantin – AM GL – 47 voturi, Anghene Cătălina – Cam. Med. Vrancea – 25 voturi. Rezultate cumulate pe cele 3 județe, Vrancea, Brăila, Galați = Anghene Cătălina – 107 voturi, Asofronie Constantin – 72 voturi.    Nu au fost nereguli și ca urmare, nici contestări.

Despre acest rezultat voi puncta câteva aspecte semnificative.

Dacă la Vrancea am înțeles și mi s-a spus clar că s-a făcut lobby normal pentru candidatul local (scor 48 – 4 Anghene – Asofronie, este surprinzătoare pentru o gândire normală câștigarea și la Brăila, care nu avea candidat, și cu care eu am colaborat și lucrat împreună destul de mult, cu scorul de 34- 21, de către un mediator aproape necunoscut la ei! Puteți bănui de ce. Din aceleași motive pentru care la Galați s-a votat de mulți cuplul Anghene (C.Ap.) – Cînepă (CPMJ) și sub 5 Anghene – Dumbravă. Deci s-a ajuns ca chiar gălățenii să voteze mai degrabă un reprezentant necunoscut din Vrancea, decât unul cunoscut și care a făcut multe pentru mediatorii gălățeni și mediere. Dar, care…”deranjează” membrii consiliului care fac doar ce vor ei, nu ce vor majoritatea covârșitoare a mediatorilor.

A doua concluzie surprinzătoare este că mulți participanți – mai mult de jumatate nu au votat măcar pentru amândoi candidații de pe cele … 3 locuri la CPM Județean GL!!! Adică, nu ai 3 candidați, dar nici măcar nu-i votezi pe cei 2 înscriși și eligibili. În plus, conform procedurii, Consiliul de mediere, dacă nu au fost candidați suficienți la județ, poate desemna pe al treilea, așa că mediatorii gălățeni pot să nici nu fie consultați pentru asta și s-ar face și niște cheltuieli în plus nejustificate!

A treia concluzie nu este decât reflectarea realității și propagandei membrilor CM în cele 3 județe, ca și în altele din țară, astfel încât UCMR + UNMR are supremația (și) în aceste alegeri locale. Dacă ar demisiona sau s-ar orienta 2 membri din CM mai cârcotași, am avea o majoritate absolută la nivel central și local și putem să ne așteptăm la realizări mărețe și nemaipomenite cu asemenea forțe. Păcat că, la aceste forțe numeric superioare și propagandistic, nu are și idei, inițiative și acțiuni în favoarea medierii și mediatorilor, și, mai grav, nu acceptă nici ajutorul din partea celor care pot și vor să-i ajute, în interesul general. În rest, nu pot decât să repet o zicere înțeleaptă: poporul mediatorilor își merită conducătorii pe care și-i aleg sau îi ajută să ajungă indirect în fruntea lui. A fost o nouă încercare pentru toți, am încercat și eu să mai arăt că sunt dispus să mai fac ceva pentru mediere și mediatori, unde și cât mă pricep, mă înclin în fața rezultatelor, le doresc succes (și pentru mine și cei care m-au votat, cărora le MULȚUMESC) ÎN ÎMBUNĂTĂȚIREA SITUAȚIEI ACTUALE, AȘA CUM AU PROMIS ȘI CUM S-AU ANGAJAT. Sper să nu facă așa cum au făcut majoritatea membrilor CM după ce au fost aleși, uitând cum și pentru ce au ajuns în consiliu. Pentru că sunt mult mai aproape de mediatorii care au așteptări mari și nu sunt protejați de consiliu sau alte instituții dacă nu-și fac treaba. Încă o dată, mulțumesc celor care au participat, făcând eforturi deosebite, indiferent dacă nu m-au votat, este o lecție de la care mulți trebuie să ia aminte. Multumesc si colegilor din secretariatul și comisiile de votare, efortului de normalitate reprezentantului CM, Nicoleta Ionescu, de ziua ei coordonând alegerile la Galați, apoi plecând spre Harghita. La mulți ani!

Post scriptum

 • Dupa alegerile pentru membrii CM din martie, unii colegi … naivi, mai asculta si cred in predicile lupilor in haine de … oaie sustinuti de centru la judete… pana la victoria finala impotriva … unor mediatori.  Care, se vor trezi dupa, in alta organizare si profesie.

  Fotografia postată de Constantin Asofronie.
  – Constantin AsofronieCred ca ar trebui sa ia seama si la sfaturile unor oameni neutri si care stiu cate ceva si despre mediatori si despre avocati, dar mai ales despre mediatorii- avocati: Jud. Madalina Elena Afrasinie  15 mai la 07:52 ·
 • ”Buna dimineata, dragi colegi si pretini:)
  Din cate stiu, atat avocații cat si mediatorii aleg reprezentanții profesiei, respectiv pe cei care asigura legătura cu instanțele si parchetele.
  Pentru ca nu ma pricep la alegeri, le spun doar atat:
  Sa aleagă pe cei care ii reprezintă nu pe cei care se reprezintă:)
  – Sa aleagă pe cei care stiu ce inseamna profesiile lor nu pe cei care stiu ce inseamna interesul lor:)
  – Sa aleagă cu înțelepciune, ca sa nu ajungă…in situația noastra a juzilor si procurorilor care au ales….cu naivitate sau, care au participat la faza ” pe impuse”.
  Succes tuturor !”

  În data de 16.05.2015 a avut loc ședința Comitetului Director al Asociației Mediatorilor Galați, convocată de președintele acesteia C. Asofronie, s-a discutat despre desfășurarea acestor alegeri și s-a prezentat o demisie:     

  Demisie AC

  20150515_095646  20150515_104948  20150515_104803
  20150515_172658  20150515_150928  20150515_114857
  20150515_191720  20150515_192728
Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: