Membrii CM dezinformează mediatorii, instituțiile publice, mass-media, mediul juridic și economic


 Din 25 martie 2015 Consiliul de mediere a emis Hotărârea nr. 4 prin care dispune organizarea corpului profesional al mediatorilor la nivel județean, fără consultarea mediatorilor și asociațiilor profesionale, fără  să aibe o asemenea atribuție legală, semănând confuzie în rândul lumii cu intențiile lor de a se instala în fruntea acestui corp profesional fără să fie un organ de conducere ales democratic, depășind limitele legii și Constituției, așa cum am arătat în materialul transmis consiliului și prezentat la ședința comisiei consultative din 18.04.2015. Reamintim că, deși avea obligația să adopte Statutul profesiei de mediator potrivit art. V din Legea nr. 115/2012, consiliul nu a făcut nimic în acest sens și refuză dezbaterea și adoptarea unui proiect elaborat de AMG și completat, dezbătut și votat de 32 de asociații la Brașov în ședința din 15.03.2014.

În fața reacției dure a mediatorilor față de hotărârea consiliului, pusă formal apoi (după adoptare!) în consultarea mediatorilor, a declanșat o campanie în forță de informare eronată a mediatorilor și altor entități asupra proiectului său de organizare, pe care l-a trimis deja la Ministerul Justiției, CSM, Curțile de Apel, Colegiul Medicilor și alte entități, postează comunicate pe site-urile juridice și grupurile din rețeaua de socializare Facebook în care încearcă să acrediteze ideea că acestea sunt deja încântate și abia așteptau să audă aceste lucruri de la minunatul nostru  consiliu. Numai că mint manipulatorii din consiliu și atunci când susțin că neaplicându-se proiectul lor de organizare ministrul Justiției nu va permite modificarea legii medierii, ministerul Economiei și ANPC nu va accepta ca mediatorii să se autorizeze ca entități SAL pentru medierea conflictelor în domeniul protecției consumatorilor care procură transfrontalier bunuri, că nu se pot prezenta proiecte cu finanțare europeană prin Programul POCA  (pot și ONG –urile ca asociațiile de mediatori, în colaborare cu consiliul și instituțiile definite în program), totul transformându-se într-un șantaj și o presiune fantastică pentru realizarea planului de organizare în sistemul impus prin Hotărârea nr. 4/25.03.2015. Față de aceasta, AMG a prezentat obiecțiile de consultare, aplicare, încălcarea legii și Constituției. ( Adresa AMG catre CM pentru anulare H CM 04-2015)

La ședința Comisiei consultative a corpului profesional al mediatorilor din 18.04.2015, cu toate încercările CM de a-și aduce cât mai mulți susținători, majoritatea din reprezentanții celor 46 de asociații prezente vor altă organizare decât CM, prin:  

  • solicitarea modificării Hot. CM nr. 4 în sensul ca aceasta să se refere la organizarea activității de mediere, potrivit atribuțiilor legale ale CM, putându-se alege după aceasta niște reprezentanți ai acestuia în fața mediatorilor din județe și instituțiilor de interes pentru mediere, fără referințe la formarea de asociații profesionale fără personalitate juridică pe fiecare județ, din care să facă parte obligatoriu toți mediatorii;

  • să continue lucrul la realizarea unui proiect de Statut al profesiei cu susținere mai largă, care să fie adoptat de un congres al mediatorilor, cu organe deliberative, de conducere executive și de control la nivel județean și național, realizându-se astfel un corp profesional unitar similar tuturor celorlalte profesii libere sau etatiste, organizate prin lege, odată cu modificarea corespunzătoare a art.24 din legea medierii;

  • consiliul să prezinte o fundamentare a cheltuielilor necesare susținerii structurilor sale înființate la județe și Curțile de Apel și un studiu a capacității de implementare a acelui proiect, pentru perioada tranzitorie de 6 luni până la aprobarea Statutului profesiei și modificarea legii, urmând a se organiza apoi corpul profesional după acestea.

    Sperăm ca pe 25.04.2015 consiliul să realizeze cadrul necesar pentru aceste solicitări și să înceteze campania de dezinformare desfășurată penibil în spațiul public. S-ar putea întoarce rău împotriva membrilor săi, corpului profesional, medierii și mediatorilor!

   Avem niște exemple ale acestei dezinformări fără rost și cu efecte negative, față de modul cum am înțeles majoritatea reprezentanților asociațiilor profesionale ca totuși să nu se ceară revocarea Hot. 4 /2015, ci să se modifice în sensul celorde mai sus, simultan cu finalizarea unui proiect de modificarea legii, impunerea mediatorilor ca entități SAL de la 9.07.2015 și cu o promovare masivă a medierii.

Exemplul sau proba 1. Comunicatul CM prezintă doar parțial solicitările asociațiilor profesionale. (http://www.cmediere.ro/page/1244/comunicat-de-presa-al-consiliului-de-mediere)

Exemplul sau proba 2. Consiliul prezintă un Răspuns de la Colegiul Medicilor din România care ar sprijini un parteneriat pentru … organizarea corpului profesional al mediatorilor (!?!), când de fapt CMR spune altceva în răspuns, adică este de acord cu îmbunătățirea comunicării dintre aceste organisme și colaborarea  în medierea conflictelor de malpraxis, așa cum i-a cerut CM, dar după adoptarea legii malpraxisului. N.B. Întâmplător aceasta s-a adoptat azi de Senat fără promovarea medierii ca pe o cale principală de rezolvare a conflictelor dintre medici și pacienți. (http://www.cmediere.ro/page/1245/raspunsul-colegiului-medicilor-din-romania-cu-privire-la-parteneriatul-propus-pentru-organizarea-corpului-profesional-al-mediatorilor

Exemplul sau proba nr. 3 Pe diverse site-uri juridice, printr-un reprezentant al CM pentru media, se propagă în spațiul public aceeași dezinformare că de fapt consiliul va organiza corpul profesional nu consiliul și activitatea de mediere prin hotarârea nr. 4/2015 spre binele întregii societăți, invocând comunicatul și opinia asociațiilor!   (http://www.juridice.ro/371712/corpul-profesional-al-mediatorilor-se-organizeaza.html?hc_location=ufi)

Exemplul sau proba 4. Consiliul a adresat încă de la începutul lunii aprilie, fără să aștepte consultarea asociațiilor și mediatorilor, materiale către CSM, Ministerul Justiției și alte instituții, agenții de presă, în care își promovează hotărârea ilegală și dă asigurări că după implementarea acestei organizări, societatea va stârpi conflictele și va triumfa bunăstarea tuturor. Și ca în vremurile ceaușiste înaintea marilor evenimente sau pentru manipularea mass-mediei și poporului, se adună scrisori de susținere de la instituții ale statului cărora nu le explică real ce intenționează prin această organizare, dând impresia că este o realizare epocală pentru mediatori și public! Ca și când nu ajungeau gogoșile electorale pe care acum nu le mai aplică, susținând că au crezut altceva decât știam toți că este realitatea amară în mediere!   

(http://www.cmediere.ro/page/1243/curtea-de-apel-craiova-saluta-initiativa-organizarii-corpului-profesional-al-mediatorilor-autorizati-judeteni-din-romania)

Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: