Răspunsul Ministerului Justiției la o solicitare a unor mediatori ne dă dreptate


UN RĂSPUNS CU FINAL AȘTEPTAT DE LA MINISTERUL JUSTIȚIEI: NU NE PUTEM PRONUNȚA CU PRIVIRE LA MĂSURILE CE ȚIN DE ORGANIZAREA ȘI FUNCȚIONAREA CONSILIULUI DE MEDIERE! Prin adresa nr. 10968/2015, Ministerul Justiției răspunde unui mediator care i s-a adresat în numele unui grup, solicitând clarificări cu privire la interpretarea efectelor Deciziei CCR nr. 713/2014, după ce evocă niște controverse dintre mediatori sau dintre aceștia și Consiliul de mediere și posibilele contestații dacă nu se desfășoară alegerile în condiții de legalitate.

Pe lângă această concluzie, Ministerul Justiției comunică faptul că acesta ”nu este competent să dea consultații juridice sau interpretări cu caracter general – obligatoriu ale actelor normative în vigoare, care să poată fi invocate în fața vreunei instanțe judecătorești sau autorități administrative.” Mai mult, face precizarea că Decizia Curții Constituționale la pct. 22 că ”mandatele configurate conform legii criticate încetează de drept,” („22. În privinţa efectelor prezentei decizii, Curtea reţine că, având în vedere prevederile art.147 alin.(1) şi (4) din Constituţie, de la data publicării deciziei în Monitorul Oficial, Partea I, mandatele configurate conform legii criticate încetează de drept.”)  ”Așa fiind, rezultă că este necesară alegerea unui nou Consiliu de mediere în condițiile art. 17(3) din legea nr. 192/2006, prin vot direct și secret de mediatorii cu drept de vot, în condițiile prevăzute în ROF”. În final, ”Așadar, Ministerul Justiției nu se poate pronunța cu privire la măsuri care țin de organizarea și funcționarea consiliului de mediere”. Punct.

Așa cum am scris acum aproape o lună de zile, acest demers nu era necesar și ne-a pus din nou într-o lumină proastă, cât de afoni suntem în interpretarea și aplicarea legii, repetând un răspuns mai vechi. Pentru ca, inclusiv după acest răspuns corect și legal, unii colegi continuă polemica pe alte site-uri juridice, în loc să se potolească amplificând oprobriul profesiilor juridice asupra mediatorilor. Ar fi bine să ne vedem de desfășurarea în condiții cât mai bune a alegerilor organizate de Consiliul de mediere în condițiile repetate de finalul răspunsului MJ, decât să ne descalificăm în continuare dând lecții CCR, MJ, altor juriști, în public.

Este simplu de citit si inteles pct. 22 din Decizia CCR nr. 713/04.12.2014. Respectiv, in aceasta situatie, pentru ca mandatul de 2 ani a fost prelungit retroactiv = neconstitutional, guvernul si parlamentul nu are ce corecta in 45 de zile ca sa puna in acord cu Constitutia. Cum sa se mai modifice, pentru viitor, printr-o prevedere legala OUG sau lege, asupra unui mandat care era valabil pana acum 1 an, pentru ca au fost alesi pentru un mandat de 2 ani, dupa legea in vigoare la data alegerilor din 2011?!? Ce-ar contine acea corectare? NU SE MAI POATE CORECTA, PTR. CA NOUA LEGE SAU OUG NU POATE REGLEMENTA SITUATIA DIN MOMENTUL DE ACUM 1 AN, CI VA PRODUCE EFECTE NUMAI PENTRU VIITOR! De fapt, colegii se si contrazic ei insisi, mai intai spun ca mandatul inceteaza de drept la data publicarii Deciziei CCR, altul de la data pronuntarii, apoi ca nu inceteaza, ci se suspenda timp de 45 de zile. Da, regula generala este ca prevederile declarate neconstitutionale se suspenda de drept la data publicarii deziiei si pot fi corectate in 45 de zile. Repet, DAR IN ACEASTA SITUATIE NU SE MAI POATE, MANDATUL DE 2 ANI PTR. CARE AU FOST ALESI, A EXPIRAT DE UN AN! Spun respectivilor ca nu sunt mai competenti decat CCR si MJ, care nu-si permite interpretarea Deciziei CCR pentru ca nu poate legal.

Si dl Aghinita si dl Tatu Interpreteaza gresit, ca fostii membri CM legea, cand spun ca inceteaza mandatul dupa 45 de zile dupa publicare, respectiv la data pronuntarii deciziei. Potrivit pct. 22 din Decizia CCR, de la data publicarii Deciziei CCR mandatele încetează de drept, și ca urmare Consiliul de mediere nu-si mai poate exercita atributiile. Apoi, chiar daca era doar suspendat de drept art. III din Legea nr. 215/2012, prin care prelungirea mandatului de la 2 la 4 ani sa se aplice si mandatelor in curs, conduce la aceeasi situatie juridica: membrii CM nu-si mai pot indepli atributiile dupa incetarea de drept a mandatului prelungit neconstitutional. Obligatia de organizare a alegerilor, invocata de cei care sustin pe cei 5 membri CM care s-au trezit ca ar vrea sa ramana pana predau mandatul – nul de drept- viitorului consiliu, a fost indeplinita, chiar daca prost, de catre CM prin modificarea ROF al CM, Anexa 11 la ROF, prin Hot. 52/2014 si Calendarul alegerilor votat de 8 din 9 membri ai CM, cand mai erau in mandat. De-acum este treaba comisiei consultative, comisiilor desemnate de aceasta, conform procedurii si Calendarului alegerilor si a Secretariatului tehnic care asigura suportul tehnico-administrativ al procesului electoral. De altfel, cand 7 din 9 fosti membri ai CM si supleantii sunt candidati, cum sa se mai ocupe de supravegherea si coordonarea alegerilor (neprevazute in lege, care vorbeste doar de organizare, care inseamna altceva si a fost facuta), ca sa ajunga in conflict de interese si incompatibilitate? O sa postez ce abuz a facut data trecuta presedintele CM si alti 4 membri si candidati, peste comisia de validare a voturilor si dand ordine comisiei de analiza a contestatiilor printr-o … hotarare CM! invalidand 3 candidaturi in mod ilegal si abuziv! Asa ceva nu trebuie sa se mai repete.

Iar fostul presedinte isi mai exercita acum doar calitatea de ordonator de credite si gestionar al patrimoniului, in baza imputernicirii CM cand mai putea lua hotarari, dupa ce a constatat incetarea de drept a mandatelor in data publicarii deciziei CCR, neexercitandu-si acum calitatea de membru sau presedinte CM prin aceste acte administrative.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: