De ce să nu ne bucurăm că se votează la sediul Consiliului de mediere timp de 11 zile?


Mediator C. Asofronie

După cum se știe, am solicitat ieri clarificări asupra calendarului de desfășurare a alegerilor, întrucât nu era clar la pct. 25.2 când se votează la sediul Consiliului de mediere, din durata totală a procesului de votare dintre 5 și 15 martie 2015. Deși în comisia consultativă am propus 2 zile și majoritatea colegilor au achiesat la asta, iată că o nouă dilemă trebuie rezolvată de directorul executiv pentru că membrii fostului consiliu nu mai pot, fiindu-le anulate de drept mandatele prelungite abuziv, ilegal și neconstituțional. În lipsa altor hotărâri pentru a doua formă de votare, respectiv directă la urnă la sediul CM, mi s-a comunicat și am difuzat precizarea că și aceasta va dura… 11 zile! De ieri încerc să înțeleg de ce mă surprinde negativ această precizare, o nouă prostie imputabilă foștilor membri CM.

M-aș fi bucurat dacă s-ar fi votat la urnă la sediul CM  numai 2 zile, cum am propus, de ex. pe 14 și 15 martie, iar în rest maximum 5 zile în țară prin corespondență ca în 2011. Pe 10 feb. o să reiau solicitarea ca în lipsa unei precizari in procedura si calendar, sa se completeze de comisia consultativa, inclusiv cu măsurile de securitate a locului de votare (min. 2 camere, calculator special, încă o cameră pe baterii), explicitarea procedurilor prin corespndență (ca să nu mai stăm la cheremul curierilor care te caută o dată, renunță dacă nu te găsește, returnează și își ia banii pentru dus-întors, ca în 2011) și la sediu ( cum se înscriu votanții, cum se securizeaza urnele, încăperea, prezența comisiilor, observatorii, alocarea la drepturi de hrană a comisiilor și membrilor ST, prevenirea fraudei cu votul multiplu de către aceeași persoană în numele altora, schimbarea BV, angajamente de integritate sub sancțiunea concedierii celor din ST sau excluderea din profesie la mediatorii vinovați, verificarea BV dupa serie și nr. la numărare ca să nu fie multiplicate BV, etc.).

În lipsa atâtor lucruri nestabilite încă, am multe motive întemeiate să consider această formă de alegeri o posibilă farsă proastă și scumpă. De care, eu nu cred ca este bine  să nu vă bucurați nici voi, stimați colegi.

Nu mă bucur că nu s-a acceptat propunerea noastră ca votul la sediul CM sau undeva în centrul țării să se exercite în cadrul unei conferințe sau măcar întâlniri ale mediatorilor alegători cu candidații.

Nu mă bucur că se cheltuie foarte mulți bani cu cazarea, diurna și transportul membrilor comisiei electorale și comisiei de validare a voturilor timp de 11 zile.

Nu mă bucur că iarași vor fi alegeri contestate din destule motive, la care s-ar adăuga și faptul că pentru că înscrierea în Guiness Book a recordului de durată a unor alegeri la nivel mondial, în afara de inexplicabil și ridicol, costă al naibii de scump și asta, în afara cheltuielilor de la sediul consiliului și votul prin corespondență timp de 11 zile, iar visteria consiliului nu prea permite.

În aceste condiții, câți mediatori din țară își vor permite să stea 12-13 zile la rând în capitală în aceste 2 comisii? Foarte puțini, grosul comisiilor va fi din București, ceea ce face ca încrederea să scadă și din acest motiv, pentru că aici sunt și cei mai mulți membri ai marilor asociații, de a căror membri ne-am săturat de 6 ani de când conduc ineficient, abuziv, nelegitim, netransparent mediatorii.

Apoi, mai mulți colegi m-au abordat să le explic ce măsuri de securitate a buletinelor de vot s-au stabilit pentru aceste zile? Le răspund că au fost cerute dar nu sunt prevăzute nicăieri, totul este sub controlul personalului din Secretariatul Tehnic și unor membri din comisie care uneori râmân prea puțini, ceea ce pentru noi nu însemnă vreo garanție credibilă că nu s-a putea umbla la urne. Măcar dacă sala de vot s-ar filma 24 de ore din 24 ar fi o treabă, dar și asta costă și depinde pe mâna cui ajung înregistrările. În condițiile în care nu s-a reglementat ceva, nu s-au stabilit astfel de soluții de securitate a voturilor, asupra personalului de la sediu vor plana suspiciuni pe care sigur nu și le doresc și nu le pot înlătura. Nu acuz apriori pe nimeni, dar numai presiunea mediatorilor poate asigura corectitudinea. Această problemă ne preocupă pe mulți, dar public vorbesc puțini, ceea ce nu este bine, pentru că dorim niște alegeri libere, curate, din care, în sfârșit, să se constituie al patrulea Consiliu de mediere, de la care așteptările sunt enorme.

Ori condițiile de desfășurare a acestor alegeri sunt contestabile și vor costa foarte mult, față de rezultatele previzionate. Spun aceasta pentru că șansele unor out-sideri să ajungă în consiliu sunt foarte mici, la numărul de votanți ținuți cu arcanul în marile asociații, care deja aruncă în acmpania electorală cu mulți candidați, din foștii membri dar și din linia a doua, numai și numai să păstreze controlul asupra acestei profesii care se apropie de faliment. Chiar dacă s-ar securiza la maximum votarea la sediu, numărul mare de votanți captivi ai celor 4-5 asociații mai mari copleșesc numărul mare, dar împrăștiat de voturi ale celorlalți mediatori, care nu știu prea bine dacă să participe sau nu la vot, ca să nu fie o mascaradă ca în 2009 și 2011.

Cum să ai încredere când mediatorii de rând, care au suferit de pe urma prăbușirii legislației și aplicării medierii sub mandatul foștilor membri CM, încununat cu acea prelungire abuzivă, ilegală și neconstituțională, sunt apatici, nu sunt la curent cu situația reală, nu prea cunosc pe ceilalți candidați ca să aibă o alternativă serioasă la candidații acelorași asociații?

La ședința comisiei consultative planificate pentru 10 februarie trebuie luate măsuri de siguranță maxime la votare, iar pentru a da o șansă de schimbare, mediatorii trebuie să se informeze cât mai bine despre activitatea de până acum a candidaților și să nu se lase seduși de promisiunile înflorite de demagogie și prostii irealizabile, ca și până acum.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: