Degeaba consultări, Consiliul de mediere organizează alegeri într-un mod contestabil


Mediator Asofronie Constantin

În așteptarea publicării Deciziei nr. 713/2014 a Curții Constituționale a României, la solicitarea unor asociații profesionale și a unor mediatori, Consiliul de mediere (CM)a înțeles că trebuie să organizeze alegeri pentru noi membri în baza art. 20 lit. m)ind.1 din legea nr. 192/2006 prin emiterea Hot. nr. 52/20.12.2014 publicată azi pe site-ul CM.

 Acest lucru era necesar după ce CCR a admis o excepție de neconstituționalitate a art. III din legea nr. 115/2012 prin care membrii CM aleși în anul 2011 pentru un mandat de 2 ani și-au prelungit durata mandatului … retroactiv, la 4 ani. Ca urmare, la data publicării Deciziei CCR în Monitorul Oficial art. III se supendă de drept, rezultând clar că mandatul actualului CM, prelungit retroactiv și … neconstituțional  este și el supendat, ceea ce înseamnă că CM nu-și mai poate exercita atribuțiile legale.

După o consultare cerută de comisia consultativă a corpului profesional, s-a prezentat un proiect de Regulament de organizare a alegerilor (ROA) de către AMG, la care au venit cu completări și modificări alte asociații, dintre care, unele având membri și în actualul CM și-au bătut joc, puțin mai mult, de ceilați aproape 10.000 de mediatori.

  În primul rând prin propunerea unei condiții de candidatură cu 5 ani vechime ca mediator și apoi prin votarea ei incorectă în comisie, după ce anterior au votat să nu fie nici o condiție! În urma scandalului creat în țară și pe internet, membrii CM au renunțat la această condiție abuzivă, căzând în cealaltă extremă, să nu mai ceară nici un fel de vechime viitorilor membri ai CM, ceea ce iarăși este o prostie. Rămâne în această privință ca mediatorii prin vot să aleagă totuși niște persoane care s-au făcut cunoscute cu ceva prin ceva bun în mediere și au ceva experiență. La fel, s-a renunțat, prin aceeași hotărâre la condiția privind acumularea unui număr minim de puncte profesionale de pregătire continuă,  prin modificarea art. 5 (2) din R.O.F. al CM, dar au uitat eliminarea de la art. 2 (1) din ROA a acestor condiții, deși în ROF le-au abrogat!

La același art. 2 din anexa 11 cu procedurile de alegeri adăugată la ROF, se prevede că data alegerilor se stabilește în maxim 6 luni de la declanșarea procedurii de organizare a alegerilor, dar aceasta nu este stabilită nicăieri! Atunci când se declanșează procedura de organizare a alegerilor? Eventual de la data publicării Hot. 52/2014 în M.Of.R.?!?

Față de cele propuse în proiect, discutate și votate în comisia consultativă apare o ilegalitate în privința dreptului de vot al mediatorilor: cică, la art. 4 lit. b) nu pot vota cei aflați în executarea unei sancțiuni disciplinare! Ilegalitatea constă în faptul că legea nu prevede această sancțiune complementară, singura prevedere fiind ca mediatorii să fie înscriși în Tabloul mediatorilor publicat în M.Of.R. și, firesc, nu sunt suspendați.

În mod pervers, este introdusă la art. 8 lit.f) o prevedere ilegală și neconstituțională care a fost abrogată din ROF al CM, în urma unui alt scandal al nostru din primăvară, respectiv prezentarea unei adeverințe din care să rezulte că este membru al unei asociații profesionale! După ce art. 24 din lege nu mai este imperativ în această privință și în ROF s-a abrogat condiția asocierii ca să fie inclus un mediator în Tablou, iată că acum apare indirect la condițiile de candidatură! Ce hotărăște atunci comisia electorală, că nedepunerea adeverinței duce la invalidarea candidaturii?!?

O altă prevedere care ar putea atrage contestarea acestor proceduri și implicit a rezultatului alegerilor este aceea că se prevede la art. 11(1), 16(1), 20(c) și 24(2) că sunt constituite niște comisii prin hotărâri ale CM, la o dată când acesta va fi suspendat și nu-și mai poate îndeplini atribuțiile, deci nici să dea hotărâri!

Vom comenta ulterior și alte probleme din această hotărâre a CM și procedurile de alegeri anexate, dar care nu ar atrage neapărat nulitatea acestor alegeri. Și dacă s-ar anula alegerile astea ce s-ar întâmpla? Păi s-ar nesocoti, după legea medierii, și această Decizie nr. 713/2014 a CCR și s-ar organiza alte alegeri la toamnă, când expiră cei 4 ani de mandat ai actualului CM, din care 2 ilegali și neconstituționali! Și cine ar mai organiza acele alegeri? Doar prin lege s-ar putea stabili altă procedură și asta durează! 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: