Așteptările mediatorilor de la ultima ședință a actualului Consiliu de mediere


Mediator  C. Asofronie, Președinte A.M.G.

În data de 20.12.2014 se desfășoară la București o ședință extraordinară a Consiliului de mediere, după ce a fost pronunțată pe 04.12.2014 admiterea excepției de neconstituționalitate a art. III din legea nr. 115/2012, de modificare a legii medierii. Prin acest articol, trecerea de la mandatul de 2 ani la mandatul de 4 ani se aplica și actualilor membri ai consiliului, deși era imposibil constituțional, întrucât fuseseră aleși pentru 2 ani după forma legii din 2011. Am criticat de atunci această ilegalitate și am susținut pe colegul Danciu în demersul său încununat cu succes, după o încercare eșuată a subsemnatului și a încă doi colegi, imediat după respectivele alegeri contestate pentru alte abuzuri. Se așteaptă acum publicarea Deciziei CCR nr. 713/2014 imediat după sărbători, ceea ce v-a duce la suspendarea articolului respectiv și odată cu aceasta, suspendarea mandatului membrilor consiliului prelungit retroactiv și neconstituțional.

Pentru a preveni situația în care s-ar intra într-un blocaj profesional, din cauza lipsei altor prevederi legale care să permită organizarea de noi alegeri pentru Consiliul de mediere (CM), intuind decizia CCR de admitere a excepției de neconstituționalitate, am solicitat împreună cu alți colegi în luna noiembrie în comisia consultativă, discutarea și adoptarea unui Regulament de Organizare a Alegerilor (ROA) pentru noul CM la începutul anului 2015. După ce ședința comisiei din 15.11.2014 s-a mărginit la niște principii și expunerea unor poziții de câteva asociații reprezentate pentru că nici coordonatorii și nici CM nu avenit cu vreun proiect, am propus constituirea unu grup de lucru și m-am oferit să prezintămnoi, Asociația Mediatorilor Galați, un proiect în 2 săptămâni. Ceea ce s-a și întâmplat, fiind pus în consultarea asociațiilor și publicat pe rețeaua de socializare FB cu o săptămână înaintea ședinței extraordinare din 13.12.2014.

Ce s-a întâmplat atunci știu deja toți mediatorii, s-au adoptat cele mai importante aspecte ale acestui proiect, nu tocmai ușor, pe fondul scandalos al manifestării necorespunzătoare a mai multor participanți, dintre cei care aveau de apărat propriile interese sau ale grupului (câțiva candidați anunțați și asociațiile mai mari). Așteptând să treacă furia unor participanți și ecourile tumultoase ale dezinformărilor, în unele privințe am apreciat că mă bucur de aprobarea unor condiții chiar mai ușoare pentru candidați și votanți, față de ceea ce reușisem să obțin din consultările grupului de lucru și altor asociații cu care colaborăm, respectiv eliminarea condiției cu un număr de 80 de ore de pregătire continuă și acceptarea ca să voteze toți mediatorii autorizați, mai puțin cei suspendați disciplinar sau la cerere, precum și cei fără CIF. Am mai propus și s-a aprobat ca membrii comisiilor să fie desemnați de comisia consultativă, iar coordonarea alegerilor și validarea noilor membri ai CM să se facă de o comisie electorală desemnată de aceeași comisie, nu de fostul consiliu. Aceste prevederi îmbunătățesc mult R.O.A. din 2011 și trebuia să bucure miile de mediatori cărora li se putea da o șansă să fie aleși în noul CM, pe care îl așteaptă să relanseze medierea puțin aplicată astăzi și legea șchioapă după Decizia CCR nr. 266/2014, care au năruit speranțele scump plătite a 10.000 mediatori. Dar această realizare avea să fie umbrită de scandalul creat de manevra diavolească și perversă a cuplului Bădilă A. și Ciucă A. de la Colegiul Mediatorilor, care, după ce au votat demagogic eliminarea condiției de vechime pentru candidați alături de alți reprezentanți de asociații, au venit cu o condiție de … 5 ani, care nu trebuia acceptată de coordonatori și votată imoral apoide Colegiul M. și în numele altor 2 asociații care le lăsase mandat – UNMR și ACAMB, plus alte 4 asociații: ACIM- N. Munteanu, A.C.M.R.- Boiciuc,  ACM Bz- D. Bădulescu și ACISDR – G. Mihuț, sigură fără consultarea propriilor colegi.

Această condiție prohibitivă, imorală și discriminatorie, care ar împiedica să candideze 3 sferturi dintre mediatori, mai ales cei 7000 scoși pe bandă în ultimii 2 ani sub amăgirea informării obligatorii despre mediere, aranjează jocurile tot pentru cei mai vechi și înrăiți în abuzuri și ilegalități, cu folosirea demagogică a votului în comisie după numărul de membri ai asociațiilor prezente, pe care, repet, chiar unii membri ai CM au recunoscut că nu i-au consultat real vreodată pentru hotărârile luate în comisie și cu atât mai mult în consiliu. Culmea este că reprezentantul UNMR ale cărui voturi au fost folosite fraudulos în votarea acestei propuneri, pe care, repet, coordonatorii M. Pădeanu și I. Marin nu trebuiau să o accepte după ce aceia care au propus-o votaseră împotriva oricărei condiții de vechime, dl. Dedu amenințase la începutul ședinței că va face anchetă penală în legătură cu folosirea acestor mandate de reprezentare (!). Toată încercarea subsemnatului de peste jumătate de oră ca să se voteze după R.O.F. al comisiei neținând cont de modificarea adusă ilegal, cum am demonstrat, prin Hotărârea CM nr. 23/21.06.2014  nu a fost înțeleasă și votată de ceilalți colegi reprezentând asociații mai mici,  deschizând un drum periculos pentru cel puțin 6 luni, ca foștii și actualii membri ilegaliști ai CM să conducă mai departe mediatorii … din Comisia consultativă! Unde, prin acest sistem de vot, 4-5 asociații ale lor au permanent peste 50% din mediatori! Dar această condiție a stârnit prea multă revoltă ca să fie mâine impusă de CM în R.O.A.

A doua nerealizare sesizată de puțini mediatori și asociații, mai puțin comentată de de mediatorii internauți pe grupuri este la fel de gravă și se referă stabilirea datei alegerilor în luna mai, spre sfârșitul acesteia, ceea ce înseamnă 6 luni de zile fără consiliu activ! În condițiile actuale este un lux pe care reprezentanții mediatorilor în comisie nu trebuiau să și-l permită nici măcar dacă medierea mergea strună, cu atât mai mult cu cât, îi prevenisem că la ședința CM din ziua anterioară 5 membri ai CM susțineau pur și simplu că după ce se publică Decizia CCR și li se suspendă mandatul, își mai pot îndeplini atribuțiile legale, în organizarea alegerilor și nu numai! Dar am vorbit degeaba, propunerea AMG pentru data  alegerilor în 2 luni de la publicarea deciziei sau cel mult 4 nu a fost susținută, nici nu le-a păsat că merg pe mâna acestor ilegaliști prea mult și vor lăsa mediatorii și medierea fără conducere prea mult timp, într-o perioadă de mare criză!

Ce așteptări avem mulți mediatori de la ședința de mâine a consiliului?         

  1. Să se modifice ROF al CM așa cum am cerut la ședința comisiei, conform PV.
  2. Să se elimine condiția abuzivă de 5 vechime propusă și votată incorect la comisie, acceptându-se condiția votată pe locul 2 (corect 1), respectiv de 1 an vechime.
  3. Să se adopte R.O.A pentru membrii CM, procedurile și calendarul alegerilor.
  4. Să se stabilească în proceduri forme sigure și controlabile de votare.
  5. Să se solicite asociațiilor să pregătească propuneri pentru membri în comisii.
  6. Să se prezinte situațiile financiare conform solicitării comisiei la ședința din 15.11.2014 și multor mediatori pe facebook sau la întâlnirile din ultimii 2 ani.
  7. Din ziua publicării Deciziei CCR nr. 713/2014 să fie delegată directorului executiv conducerea activității din punct administrativ, cu sprijinul secretariatului.
  8. Să se revoce Hotărârea CM nr. 23/21.06.2014 de modificare a ROF al comisiei.
  9. Comisia consultativă să-și modifice ROF așa cum doresc asociațiile, potrivit hotărârii votate de aceasta la ședința din 17.06.2014.
  10. Convocarea comisiei în ședință la începutul lunii februarie pentru aplicarea ROA.

Cred că membrii actualului consiliu nu mai pot coborî mai jos decât atât, sacrificând nu numai  șansele lor la vreo revenire, dar mai ales ale vreunui coleg de asociație să fie ales în viitorul consiliu. În schimb pot urca, devenind responsabili și raționali, îndeplinind acește așteptări prea largi ca să fie ignorate. Niciodată nu-i prea târziu să repari erorile trecutului, este mai grav să nu le recunoști și să persiști în ele.  Doamne ajută!

Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: