Decizia CCR nr. 713/04.12.2014 declară neconstituțională prelungirea cu 2 ani a mandatului în curs al membrilor Consiliului de mediere


După 2 amânări, Curtea Constituțională a României s-a pronunțat astăzi în dosarul nr. 575D/2014 prin Decizia nr. 713/04/12/2014 asupra neconstituționalității art. III din legea nr. 115/2012, privind art. 17(4) din aceeași lege, prin care membrii Consiliului de mediere, după ce au mărit durata mandatului de la 2 la 4 ani la art. 17, au introdus neconstituțional prevederea că respectiva durata este valabilă și pentru membrii consiliului aflați în mandatul în curs!

”ART. III  Dispoziţiile art. 17 alin. (4) şi ale art. 18 alin. (1) din Legea nr. 192/2006 privind medierea şi organizarea profesiei de mediator, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cu modificările şi completările aduse prin prezenta lege, se aplică şi mandatelor în exerciţiu la data intrării în vigoare a prezentei legi.”

Art. I pct. 4. La articolul 17, alineatele (3) şi (4) se modifică şi vor avea următorul cuprins: „(4) Mandatul membrilor Consiliului de mediere este de 4 ani.”

 Viorel Danciu Este rodul acțiunii în contencios administrativ la Curtea de Apel București a colegului Viorel Danciu din Satu Mare, care a ridicat această excepție, susținută public și de subsemnatul, după ce anterior am avut un proces pierdut cu consiliul și am făcut public nenumărate argumente pentru care am susținut că prevederea respectivă este neconstituțională. Îl felicit pe colegul nostru care a avut mai mult succes și îmi pare bine că acum se găsesc mulți lăudători și viteji după război, după ce au fost de acord, au tăcut și nu au combătut în nici un fel abuzul, făcându-ne nebuni pe câțiva dintre răzvrătiți iar un magistrat pe facebook si în diverse întâlniri ale mediatorilor ne-a acuzat că distrugem profesia criticând ilegalitățile Consiliului de mediere! Mai mult, am fost șterși de pe unele grupuri de discuții pe Facebook și cadorisiți cu epitete nedemne. De văzut de vitejii de azi, complicii sau ignoranții de ieri materialul:   https://mediereagalati.wordpress.com/2013/11/14/despre-mandatul-prelungit-ilegal-al-membrilor-consiliului-de-mediere-alegeri-anticipate-revocare-demisie/#

Pentru mine și alți câțiva colegi este un succes mult -așteptat și binemeritat după ce am ajuns să vedem că este a treia oara când CCR se pronunță asupra unor încălcări ale legii de către CM si la toate trei s-a confirmat poziția noastră! Le voi trece în revista în scurt timp pe toate și consecințele celei de azi.

CONSECINȚE IMEDIATE:    

 • MANDATUL ILEGAL PRELUNGIT PRIN LEGEA 225/2012 SE SUSPENDA! In 45 de zile de la publicarea Deciziei CCR, guvernul sau parlamentul trebuie sa schimbe articolul neconstitutional. Intre timp, prevederea legala este suspendata de drept, MEMBRII CM SUNT SUSPENDATI DIN ACTIVITATE! Daca in cele 45 de zile nu se aproba alt act normativ, acele prevederi sunt ANULATE DE DREPT.

  • Cat timp este activitatea CM suspendata, administrarea problemelor curente care nu sunt de competenta CM se poate face de catre Dl. Director, atributiile CM nu pot fi exercitate de alte persoane, DAR, comisia consultativa poate organiza un grup de lucru sau comitet de criza, care sa se ocupe de pregatirea si desfasurarea alegerilor. Intre timp, adio autorizari, avizari si orice alte masuri si decizii, hotarari care ar insemna exercitarea atributiilor CM.

 • Daca CM si marile asociatii ne-au blocat din iunie si asociatiile celelalte au dormit, ASTA ESTE RASPLATA: O CRIZA FARA PRECEDENT IN PROFESIILE LIBERE! Multumiti cei 9000 de mediatori ilustrilor vostri conducatori care ne-au facut sa ajungem aici!

  CEL MAI CORECT LUCRU AR FI IN PLUS, DEMISIA CELOR IMPLICATI IN PRELUNGIREA MANDATULUI!

          Daca toate asociatiile neimplicate in porcaria asta ne asculta, in primul rand sa vina la comisia consultativa din 13 decembrie, se stabileste un RO Alegeri pentru CM nou si dupa consultarea publica a mediatorilor sa devina lege si cu un calendar in 3 luni putem face alegeri! Între timp, repet, activitatea CM se supenda!

RECIDIVĂ

A se vedea, în afara Deciziei CCR nr. 266/07.05.2014 și Decizia 447/2011 a CCR privind art. III din legea 370/2009:

https://mediereagalati.wordpress.com/2014/11/30/decizia-ccr-nr-447-2011/

https://mediereagalati.wordpress.com/2011/07/09/consiliul-de-mediere-este-obligat-sa-organizeze-alegeri-in-30-de-zile/

In M. Of. Partea I nr. 485 din 8 iulie 2011  a fost publicata Decizia Curţii Constituţionale  nr. 447 din 7 aprilie 2011 referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. III teza întâi din Legea nr. 370/2009 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 192/2006 privind medierea şi organizarea profesiei de mediator. Soluţia instanţei: excepţia de neconstituţionalitate a art. III, teza I din Legea nr. 370/2009 a fost respinsă,  Curtea statuând că prevederile din textul atacat nu contravin Constituţiei României.

Consecinţa: respingerea excepţiei de neconstituţionalitate ridicate de Consiliul de mediere şi publicarea acesteia în MOfR are ca efect obligarea membrilor Consiliului de mediere să pună în aplicare prevederile acestui articol prin  organizarea de alegeri la Consiliul de Mediere în termen de 30 de zile, după ce, prin rea-credinţă, diverse mijloace dolosive şi frauduloase au sfidat legea în complicitate cu Centrul pentru Solutionarea Disputelor prin Mediere Cluj, ca să nu organizeze alegeri!  NEAPLICARE: prin tergiversările generate, Consiliul de mediere condus de Anca Ciucă și Zeno Șuștak nu au mai aplicat dispozițiile CCR și abia au organizat alegerile normale în noiembrie 2011, adică dup 1,5 ani de la publicarea legii nr. 370/2009!!! Să țineți minte mediatori, cu ulciorul spart nu merge și a patra oară la apă!  

Anunțuri

Un răspuns

 1. COMUNICATUL CCR din 04.12.2014
  În ziua de 4 decembrie 2014, Plenul Curţii Constituţionale, învestit în temeiul art.146 lit.d) din Constituţia României şi al art.29 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, a luat în dezbatere excepţia de neconstituționalitate a dispozițiilor art.III din Legea nr.115/2012 pentru modificarea și completarea Legii nr.192/2006 privind medierea și organizarea profesiei de mediator.
  În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că prevederile art.III din Legea nr.115/2012 pentru modificarea și completarea Legii nr.192/2006 privind medierea şi organizarea profesiei de mediator, conform cărora „Dispoziţiile art.17 alin.(4) şi ale art.18 alin.(1) din Legea nr.192/2006 privind medierea şi organizarea profesiei de mediator, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cu modificările şi completările aduse prin prezenta lege, se aplică şi mandatelor în exerciţiu la data intrării în vigoare a prezentei legi”, sunt neconstituţionale, întrucât încalcă dispozițiile art.15 alin.(2) din Legea fundamentală care consacră principiul neretroactivității legii civile.
  Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi instanței care a sesizat Curtea Constituțională, respectiv Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a de contencios administrativ şi fiscal.
  Argumentațiile reținute în motivarea soluţiei pronunţate de Plenul Curţii Constituţionale vor fi prezentate, pe larg, în cuprinsul deciziei, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

  Pentru ca membrii si conducerea CM isi dau in continuare in petec interpretand iar Decizia CCR cum vor, le explicam de ce prevederea cu prelungirea mandatului este suspendata de drept de la propuntare si deci si mandatul lor: Cititi legea de functionare a curtii si vedeti ce spune despre declararea neconstitutionala a unor prevederi legale. Ce motivare a CCR asteptati? Iar interpretati legea dupa bunul plac sau ca la forbal ori ca inginera Ciuca la Decizia 447/2011? SE SUSPENDA DUPA PROPUNTARE! Deci si mandatul dvs. ESTE SUSPENDAT! Deci nu va mai puteti exercita mandatul decat dupa alegeri, pentru predarea acestui mandat ilegal si neconstitutional! DACA NU AVEATI NEVOIE DE TULBURARI, DE CE NU ATI RESPECTAT LEGEA SI CONSTITUTIA? V-ati pus in afara lor si ATI TULBURAT GRAV MEDIEREA SI ACTIVITATEA MEDIATORILOR! DACA INSISTATI, CONTINUAM SI ACTIUNEA LA PICCJ CU INFRACTIUNEA DE CORUPTIE, PTR. TRAFICUL DE INFLUIENTA PTR. MODIFICAREA ASTFEL A LEGII! Aflati aici de ce sunteti suspendati DE AZI, dle presedinte; legea nr. 47/1992: „Art.31. – (1) Decizia prin care se constată neconstituţionalitatea unei legi sau ordonanţe ori a unei dispoziţii dintr-o lege sau dintr-o ordonanţă în vigoare este definitivă şi obligatorie.
  (3) Dispoziţiile din legile şi ordonanţele în vigoare constatate ca fiind neconstituţionale îşi încetează efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curţii Constituţionale dacă, în acest interval, Parlamentul sau Guvernul, după caz, nu pune de acord prevederile neconstituţionale cu dispoziţiile Constituţiei. Pe durata acestui termen, dispoziţiile constatate ca fiind neconstituţionale sunt suspendate de drept. ‘

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: