Profilul ideal al membrului CdM e mai mult o proiecție a fanteziilor și frustrărilor acumulate


Daniel Vieru    Daniel Vieru, mediator autorizat, a acordat un interviu, in exclusivitate pentru MediereNet.ro, avand ca teme profilul candidatului la CdM si organizarea viitoarelor alegeri pentru Consiliul de Mediere.  Încă din 1999 a fost implicat în dezvoltarea medierii în Romania, iniţial ca beneficiar al unui program internaţional pentru promovarea medierii, beneficiind de expertiză britanică, canadiană şi americană, desfăşurat în Iaşi, apoi practician şi nu în ultimul rând ca formator principal în managementul conflictelor.

Cei peste zece de experiență în managementul de proiect și formarea ca psihoterapeut s-au materializat în competenţe ce se regăsesc în managementul organizațional și înţelegerea conflictului dincolo de ceea ce este strict exprimat verbal şi nonverbal.

Valorile în care crede ca mediator sunt cele care susţin imparţialitatea şi neutralitatea procedurii medierii, respectul faţă de cele două părţi, importanţa eficienţei în obţinerea unui acord şi, nu în ultimul rând, abilitatea de a comunica fără alterarea mesajului.

 Medierenet: Ce conditii ar trebui sa indeplineasca mediatorii care candideaza pentru Consiliul de Mediere?

Daniel Vieru: Cu privire la pregătirea unui nou ciclu electoral pentru un mandat de membru al CdM și din experiența celor anterioare, cred că esențială este respectarea drepturilor de a vota și de a fi ales al fiecărui mediator autorizat. Avem nevoie de o astfel de abordare, netrunchiată de interesele diferite manifeste la nivelul corpului profesional, o procedură care să faciliteze exprimarea votului conform opțiunii mediatorilor.

Pentru evitarea unui număr foarte mare de înscrieri, se poate cere ca fiecare candidatură să fie susținută de un număr minim de mediatori autorizați. De exemplu un procent (1) din numărul de mediatori autorizați cu taxele la zi sau o sută de semnături exclusive și verificate pentru cei care vor să-și asume candidatura.

O altă variantă ar fi o procedură de alegeri cu desfășurarea a două tururi, respectând ordinea descrescătoare a numărului de voturi obținute la primul tur, să fie selectat un număr de 27 candidați care ar participa la alegerile din turul doi.

Dar, categoric, sunt împotriva discriminării sau nerespectării drepturilor fiecărui mediator de a vota și de a fi ales în structura CdM, indiferent de vechimea înscrierii în Tabloul Mediatorilor, profesie, regiunea geografică, nivel de educație etc. A descrie profilul ideal al membrului CdM e mai mult o proiecție a fanteziilor și frustrărilor acumulate, iar acest organism nu este și nu cred ca ar trebui să devină decât circumstanțial o elită a corpului profesional.

O perioadă de timp suficientă pentru dezbaterea dintre candidați ar permite mediatorilor să cunoască propunerile competitorilor cu privire la temele principale ale preocupării corpului profesional și să-și exprime votul în consecință.

Medierenet: Exista riscul de a repeta greselile de la ultimele alegeri pentru CdM?

Daniel Vieru: Dinamica opiniilor din cadrul corpului profesional, „atașamentul” față de putere al unor membri ai actualului CdM și experiența alegerilor anterioare (2009, 2011) aduc în atenția noastră următoarele situații care reflectă riscul de repetare a greșelilor din trecut:

Continuarea pe:  http://www.medierenet.ro/2014/12/02/daniel-vieru-profilul-ideal-al-membrului-cdm-e-mai-mult-o-proiectie-fanteziilor-si-frustrarilor-acumulate/#

Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: