Asociația Mediatorilor Galați solicită ajungerea la un singur proiect de modificare a legii medierii


Asociația Mediatorilor Galați (AMG) lansează o invitație la dialog și dezbateri în vederea colaborării cu alte asociații profesionale și Consiliul de mediere (CM) pentru ajungerea la un singur proiect de modificare a legii medierii. Până în prezent au fost transmise autorităților competente 3 proiecte cu puține elemente comune, ceea ce ar putea duce la un blocaj și compromiterea șanselor pentru  un proiect cuprinzător și favorabil medierii, cu corectarea prevederilor declarate neconstituționale la 7 mai și îmbunătățirea legii în vigoare. Ministerul Justiției, Guvernul, camerele parlamentului nu pot să vadă decât cu reținere și neîncredere noile propuneri, în condițiile în care corpul profesional al mediatorilor nu știe ce vrea, pentru că mai multe grupuri de interese susțin proiecte diferite.

Primul a fost proiectul propus de AMG în comisia consultativă a corpului profesional de la începutul anului 2014, pentru corectarea prevederilor introduse prin legea nr. 214 / 2013 ( alin. 1*3 și 1*4 la art. 2), care au dus la mari neajunsuri, controverse publice și o scădere drastică a numărului de persoane care se mai adresează mediatorilor de la 1 august 2013. Proiectul conține și alte propuneri, privind constituirea de drept a corpului profesional, cu un Statut votat de un congres, structuri organizatorice la nivel județean și național, pregătirea profesională, atribuțiile Consiliului de mediere, alte domenii de mediere, stabilirea unor măsuri de revitalizare a medierii după eliminarea obligativității informării, inclusiv printr-o procedură prealabilă obligatorie de informare și încercare de soluționare a conflictelor în anumite tipuri de cazuri, ca în legea italiană revizuită, cu păstrarea posibilității părților de a se adresa justiției în cazul în care nu s-ar dori continuarea medierii ori dacă nu s-a ajuns la un acord. După ședința comisiei consultative de la Brașov, la care a fost votat de 32 de reprezentanți ai asociațiilor profesionale care au răspuns consultării publice, proiectul a fost predat CM, care, în ciuda unor declarații de complezență, a refuzat continuarea discuțiilor pe baza acestui proiect și a celui al Statutului profesiei, timp de 5 luni, nerăspunzând solicitării asociațiilor susținătoare și miilor de mediatori din țară. Această atitudine nu s-a schimbat nici după declararea neconstituțională a 2 alineate ale art. 2  la 7 mai 2014, când la comisia consultativă din 17 iunie și la Comisia juridică a Camerei Deputaților au fost invitați membrii CM și asociațiile din țară să vină cu propuneri de completare și îmbunătățire, pentru realizarea unui proiect de lege viabil și general acceptat de mediatori. La Comisia juridică a C. DEP.  au fost desfășurate două runde de discuții tehnice pe fiecare propunere și urmează a se da spre avizare după reluarea sesiunii parlamentare la 1 septembrie.

De atunci însă, UCMR și apoi Consiliul de mediere au făcut și ele publice două proiecte de modificare a legii, axându-se în special pe înlocuirea informării obligatorii declarate constituționale cu alte proceduri, fără a se consulta mediatorii și asociațiile profesionale înainte de a se preda aceste proiecte la organele competente legislativ, dovedind lipsa de transparență decizională și consultare publică, obligatorii potrivit legii 24/ 2000 și altor acte normative.  Cert este că aceste proiecte sunt cu prevederi contradictorii și va fi greu de apropiat, dat fiind și ambițiile și orgoliile inițiatorilor, membri ai conducerii  Consiliului de mediere și a două uniuni, UNMR și UCMR, la care încearcă să atragă și alți susținători, fiecare separat, în loc să încerce colaborarea pentru un proiect unic.

Asociația Mediatorilor Galați, inițiatorul primului proiect și a unor dezbateri publice complexe la nivelul corpului profesional, cu specialiști și organe legislative în primul semestru al anului 2014, cât timp președintele acestei asociații, Constantin Asofronie, a fost și coordonatorul comisiei consultative, gândindu-se la binele profesiei, a mediatorilor, al justiției și cetățenilor, al statutului român, anunță că va organiza încă o rundă de discuții interprofesionale, cu specialiști și legislatori, pentru explicarea propunerilor făcute și încercarea de realizare a unui proiect unic de modificare a legii medierii nr. 192 / 2006, pe 05 sau 06 septembrie 2014, într-o locație ce va fi stabilită ulterior.  Cu această ocazie, AMG invită pe inițiatorii și susținătorii celorlalte proiecte să studieze toate proiectele pentru găsirea punctelor comune, identificarea interesului general al profesiei și al celui general al mediatorilor din țară, astfel încât să se ajungă la formularea unor propuneri pertinente, realizabile, favorabile îmbunătățirii acestei legi și revitalizarea profesiei. Credem că atât mediatorii cât și legislatorii vor primi și privi altfel un proiect comun, fără a fi nevoiți să decidă ei decât asupra unor amănunte sau propuneri la care nu s-a ajuns la consens. Șansele unui astfel de proiect sunt mult mai mari să satisfacă toate interesele, generale, publice, profesionale, judiciare, decât ale unor proiecte diferite și opuse.

  Avem o ocazie, trebuie să-i asigurăm șansele acestui proiect, combinând propunerile tuturor, cu respectarea Constituției și legislației comune deja în vigoare, renunțând la orgolii, ambiții, interese de mic grup sau electorale, dovedind că și mediatorii pot ajunge la un acord!

   Asociațiile profesionale care au contribuit la realizarea proiectului inițiat de AMG, altele și mediatorii care doresc să se implice și să sprijine efectiv această inițiativă de realizare a acestei runde de consultare și realizare a unui proiect de lege unic, sunt așteptate să ia legătura cu președintele AMG, Constantin Asofronie, la telefon 0729 013141 și costin_aso@yahoo.com    

Celelalte două proiecte de lege pot ficonsultate pe site-urile http://www.cmediere.ro și http://www.ucmro.ro 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: