Mediatorii gălăţeni alături de magistraţi şi profesori în dezbaterea noilor coduri penale


  ??????????????????????????????? ???????????????????????????????

 

 

 

 

???????????????????????????????img_8689

 

 

În data de 31  ianuarie 2014, la  Facultatea de  Ştiinte Juridice,  Sociale şi Politice din cadrul Universităţii “Dunărea de  Jos” Galaţi s-a desfăşurat Seminarul “Medierea în  materie penală, în raporturile de familie şi de muncă”,  organizat de Asociaţia Mediatorilor Galaţi, ocazionat de  intrarea în vigoare de la 1 februarie a noilor coduri penale şi modificărilor legii medierii.

Au onorat cu prezenţa reprezentanţii instanţelor: judecătorii Florin Meleacă de la Curtea de Apel, judecătorii Diana-Mihaela Oancea şi Florian Costin de la Tribunalul Galaţi, parchetelor: procurorul Ionica Iamandi de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Galaţi, cadrelor didactice din facultate: dr. Nadia-Cerasela Aniţei şi dr. Ana Ştefănescu. Poliţia nu a trimis reprezentanţi.

Activitatea şi-a atins obiectivele privind pregătirea continuă a mediatorilor şi îmbunătăţirea relaţionării asociaţiilor profesionale ale acestora cu instituţiile cu atribuţii jurisdicţionale din judetul Galaţi, colegii noştri au fost multumiţi de condiţiile create,  materialele prezentate şi dezbaterile cu invitaţii.

Au fost discutate aspecte legale, procedurale, relaţionale, legate de aplicarea medierii în materie penală, la infracţiunile pentru care retragerea plângerii prealabile sau împăcarea părţilor ori încheierea unui acord de mediere duc la nepunerea în mişcare sau încetarea acţiunii penale, s-au prezentat noile proceduri judiciare la care poate interveni medierea: renunţarea procurorului la urmărirea penală, încheierea acordului de recunoaştere a vinovăţiei, acordarea de circumstanţe atenuante, liberarea condiţionată, suspendarea executării pedepsei sau renunţarea la executarea pedepsei, dacă suspectul sau inculpatul a înlăturat urmările infracţiunii sau a achitat despăgubirile pretinse de victimă, în termenul fixat, nu mai mare de 9 luni de zile. Se garantează pentru victimă îndeplinirea acestei obligaţii cu faptul că dacă nu este îndeplinită, procurorul sau judecătorul revocă măsura şi aplică sancţiunea prevăzută, inclusiv cu închisoarea. Înţelegerea victimei cu suspectul sau inculpatul încuviinţată de procuror sau instanţă este executorie şi nu poate fi atacată cu apel.

Participanţii şi-au exprimat convingerea că slaba folosire a acestei proceduri de mediere în materie penală trebuie încurajată şi susţinută, în avantajul tuturor părţilor din procesul penal.

Astfel victima îşi vede despăgubită suferinţa, paguba sau distrugerea provocată de infractor, nu mai este plimbat cu lunile şi anii pe la poliţie, parchet sau instanţă ca să i se facă dreptate, obţine o satisfacţie a aplicării altei măsuri de sancţionare a faptei penale, nu mai suportă traumele întâlnirii repetate şi tensionate cu agresorul, se tratează confidenţial problemele discutate într-un mediu privat, i se aduce mai puţină atingere imagini publice, nu trăieşte cu teamă în viitor că agresorul se va răzbuna pentru sesizarea organelor judiciare şi pedeapsa primită.

Agresorul poate scăpa de executarea unei pedepse privative de libertate cu alternativa unei prestaţii compensatorii, alt avantaj al ajungerii la o înţelegere a reclamantului (victimei) cu infractorul (suspectul, inculpatul) fiind acela că ultimul scapă de înscriere unei fapte penale şi pedepse în cazierul judiciar.

Pentru poliţist, procuror sau judecător există avantajul că instituţiile în care îşi îndeplinesc atribuţiile nu pierd dreptul de a impune în numele statului menţinerea ordinii şi liniştii publice şi sancţionarea celor vinovaţi de săvârşirea unor infracţiuni cu pericol şi impact social mai redus, chiar dacă se aplică o alternativă mai blândă de sancţionare, garantează victimei posibilitatea sancţionării mai dure a infractorului dacă acesta nu-şi îndeplineşte angajamentele din acordul de mediere, cheltuiesc mai puţine fonduri publice şi mijloace pentru obţinerea probelor, cercetarea vinovaţilor, trimiterea lor în judecată, dau posibilitatea „pocăinţei” infractorilor şi asigurării victimei de repararea prejudiciului sau suferinţei, asigură mai mult timp organelor judiciare să se concentreze pe dosarele complexe, cu fapte foarte grave, pagube importante, pericol public. Însăşi viaţa şi activitatea organelor judiciare va fi mai puţin tensionată, vor fi mai apropiaţi de comunitate şi reprezentanţii acesteia care greşesc prin fapte penale, vor contribui mai mult la păstrarea unor relaţii mai puţin încordate în acesa comunitate, având şi satisfacţia soluţionării mai rapide a multor dosare mai „uşoare”, în care, şi aşa se întâmpla ca în final părţile să se împace la instanţă, după multe luni de cercetări anevoioase şi costisitoare, fără rezultate educative semnificative.

 Interesante şi utile pentru mediatorii gălăţeni au fost şi prezentările din domeniul medierii raporturilor de familie susţinute de judecător Diana -Mihaela Oancea şi dr. Nadia Aniţei, precum şi cele ale dr. Ana Ştefănescu privind medierea în raporturile de muncă.

Organizatorii şi mediatorii mulţumesc pe această cale instituţiilor care au trimis reprezentanţi la seminar pentru sprijinul şi colaborarea la desfăşurarea acestuia, cu speranţa că îndeplinirea atribuţiei de informare şi recomandare către părţi a medierii de către poliţişti, procurori şi judecători va determina o mai bună implementare a acestei proceduri alternative nejudiciare şi avantaje pentru toate părţile.

Asociaţia Mediatorilor Galaţi va înainta Consiliului de mediere o serie propuneri pentru declanşarea unei campanii ample de informare publică alături de alte instituţii şi mass-media pentru că medierea este foarte puţin practicată în domeniul penal, iar noile coduri penale oferă reglementări şi ocazia unei foarte bune şi eficiente folosiri a acestei proceduri în soluţionarea miilor de dosare penale pentru fapte de mai mic pericol social.

Constantin Asofronie, Preşedintele Asociaţiei Mediatorilor Galaţi

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: