Numărul cauzelor soluţionate prin mediere, în creştere


27/03/2012, http://www.membricsm.ro

Potrivit Raportului privind starea justitiei,  în anul 2011 justiţiabilii au recurs mai des la procedura medierii, ca metodă alternativă de soluţionare a litigiilor. Instanţele au încuviinţat 1525 de medieri în timpul proceselor, faţă de doar 258 de medieri în anul anterior. Datele statistice arată că această procedură a început să fie utilizată şi la nivelul parchetelor, unde deocamdată doar două cauze fiind soluţionate prin mediere.

Cu toate acestea, Consiliul Superior al Magistraturii a concluzionat că numărul mic al cauzelor în care părţile au apelat la mediere denotă faptul că instituţia, în forma sa actuală, nu şi-a atins scopul de a degreva instanţele, astfel încât se impune regândirea ei, pentru a-i asigura eficienţa.

În momentul de faţă, pe rolul Parlamentului se află o propunere legislativă privind modificarea şi completarea Legii nr.192/2006 privind medierea şi organizarea profesiei de mediator, cu modificările şi completările ulterioare, cu privire la care Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi a Camerei Deputaţilor a solicitat un punct de vedere Consiliului Superior al Magistraturii. Propunerea vizează, în principal, introducerea obligativităţii medierii în anumite cauze, precum şi unele aspecte legate de organizarea şi funcţionarea Consiliului de Mediere.

În şedinţa din 13 septembrie 2011, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a analizat această propunere legislativă, formulând mai multe observaţii şi propuneri, transmise Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi a Camerei Deputaţilor. Cu referire la aceeaşi propunere legislativă, Ministerul Justiţiei a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii să formuleze propuneri şi observaţii în cazul în care se vor identifica litigii pentru care se va aprecia că medierea trebuie să fie obligatorie, şi să identifice măsurile care pot fi luate în cazul în care îndrumarea la mediere de către judecători nu este respectată de părţi.

În şedinţa din 19 ianuarie , Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a apreciat că este posibilă instituirea unor norme privind obligativitatea pentru anumite părţi, în anumite tipuri de litigii, de a se prezenta la şedinţa de informare şi au fost identificate unele tipuri de cauze în care s-ar putea reglementa medierea obligatorie, dar şi modalităţi de motivare a părţilor dintr-un litigiu de a apela la mediere, atât stimulative-recompensatorii, cât şi sancţionatorii, propunerile şi observaţiile formulate fiind înaintate Ministerului Justiţiei.

    Adrian Toni Neacsu, membru CSM: „ideea e ca in ritmul asta trebuie sa asteptam vreo 50 de ani sa ajungem pe la media de procese incheiate prin mediere prin Europa. alternativa ar fi desigur sa o declaram, legislativ, obligatorie.”

Nota AC: din pacate, guvernul Romaniei, surd la aceste recomandari a dat aviz negativ proiectului de lege depus la Senat! Ministrul Justitiei se lauda in Europa cu promovarea medierii ca alternativa la unele cazuri din justitie si solutie pentru degrevarea acesteia de dosare, cheltuieli, pentru reducerea termenelor si cresterea calitatii actului de justitie, dar in minister si guvern, apara interesele avocatilor si unor magistrati, care sunt impotriva acestei proceduri ieftine, rapide, confidentiale, civilizate, care asigura realizarea intereselor si nevoilor ambelor parti aflate in litigiu. Poate o vina este si a fostului Consiliu de mediere autor al unei actiuni de sabotare si joc cu doua fete ca si Ministerul Justitiei, poate ca situatia este paguboasa si datorita unor lacune din proiect, dar mai ales este vorba de interesul avocatilor, care constituie aproape jumatate dintre mediatori si joaca si ei la doua capete. In aceste conditii, degeaba spun progresistii din CSM un DA, iar restul celor implicati sau interesati, NU!  Pacat. Dar nu ne predam!

 Vedeti si incarcatura instantelor de judecata in 2011 in:

Peste 1000 de dosare per judecător în anul 2011

 27/03/2012, www.membricsm.ro

 

În cursul anului 2011, fiecare judecător a avut de soluţionat, în medie, mai mult de 1000 dosare, adică mai mult de dublul încărcăturii din anul 2007. Datele apar în Raportul privind starea justiţiei pe anul 2011, aprobat săptămâna trecută de Plenul CSM.

La nivelul ICCJ, din cele 121 posturi existente în schemă, au fost ocupate în medie 107 posturi. Încărcătura cu dosare de soluţionat, pe schemă, a fost de 833 cauze, iar cea pe judecător de 942 cauze.

 La nivelul curţilor de apel s-a înregistrat o încărcătură medie pe judecător de 1.034 cauze şi o încărcătură medie pe schemă de 950 dosare, ceea ce reprezintă o creştere de peste 80% comparativ cu anul 2007. Cei mai încărcaţi judecători sunt cei de Curtea de Apel Galaţi cu 1.468 dosare (955 dosare per judecător în anul 2010), urmată de Curtea de Apel Oradea cu 1.465 dosare (853 dosare pe rjudecător în anul 2010) şi Curtea de Apel Alba Iulia cu 1.314 dosare per judecător (816 dosare în anul 2010). Cel mai mic nivel de cauze pe judecător l-a înregistrat Curtea de ApelIaşi – 707 cauze (în creştere de la 466 dosare pe judecător în anul 2010).

În anul 2011, la nivelul tribunalelor s-a înregistrat o încărcătură medie/judecător de 1058 cauze (creştere cu 10% faţă de anul 2010) şi o încărcătură a cauzelor/schemă de 928 cauze (creştere cu 4% comparativ cu anul 2010). Faţă de anul 2007, reprezintă o creştere de peste 80% comparativ cu anul 2007. Cele mai încărcate instanţe sunt Tribunalul Bihor cu o încărcătură/judecător de 1.700 cauze, Tribunalul Prahova cu o încărcătură de 1.601 cauze şi Tribunalul Suceava cu 1.472 dosare per judecător. Instanţele cu încărcătura cea mai redusă pe judecător sunt Tribunalul Ialomiţa cu 635 cauze/judecător, Tribunalul Vâlcea cu 675 cauze şi Tribunalul Buzău cu 704 cauze pe judecător.

La nivelul judecătoriilor, s-a înregistrat o încărcătură medie a cauzelor pe schemă de 906 cauze şi o încărcătură per judecător de 1.101 cauze. Comparativ cu anul 2007, încărcătura per judecător a crescut cu 76%, iar încărcătura pe schemă, cu 69%. Instanţele cele mai încărcate sunt Judecătoria Cornetu (2.007 cauze pe schemă), Judecătoria Sectorului 2 Bucureşti (1.839 cauze pe schemă), Judecătoria Sectorului 3 Bucureşti (1.623 cauze pe schemă), Judecătoria Giurgiu (1.486 cauze pe schemă).

Cât priveşte instanţele militare, încărcătura este următoarea: 163 cauze pe judecător la Tribunalul Militar Bucureşti, 15 la Tribunalul Militar Iaşi, 13 la Tribunalul Militar Cluj, 16 la Tribunalul Militar Timişoara, 21la Tribunalul Militar Bucureşti, 34 la Curtea Militară de Apel.

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: