Procedura divorţului pe cale administrativă


Cum poti divorta la primarie? Procedura si actele necesare

Divortul prin acordul sotilor in fata ofiterului de stare civila a fost introdus prin Legea nr. 202/2010 privind unele masuri pentru accelerarea solutionarii proceselor. Recent, a fost stabilita si metodologia de aplicare a noilor dispozitii cu privire la divort, aprobata prin HG nr. 64/2011 publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 151 din 2 martie 2011.

Ofiterul de stare civila constata desfacerea casatoriei, prin divort pe cale administrativa, daca sotii sunt de acord cu divortul si nu au copii minori, nascuti din casatorie sau adoptati.

Inregistrarea cererii de divort pe cale administrativa

Cererea de divort pe cale administrativa se face in scris, se depune si se semneaza personal de catre ambii soti, in fata ofiterului de stare civila delegat de la primaria care are in pastrare actul de casatorie sau pe raza careia se afla ultima locuinta comuna a sotilor. In cererea de divort fiecare dintre soti declara pe propria raspundere ca:

a) este de acord cu desfacerea casatoriei;

b) nu are copii minori cu celalalt sot, nascuti din casatorie sau adoptati impreuna cu acesta;

c) nu este pus sub interdictie;

d) nu a mai solicitat altor autoritati desfacerea casatoriei.

In cererea de divort sotii declara pe propria raspundere:

a) adresa ultimei locuinte comune;

b) numele pe care fiecare sau, dupa caz, numai unul dintre acestia urmeaza sa il poarte dupa desfacerea casatoriei.

La depunerea cererii de divort, ofiterul de stare civila delegat solicita sotilor urmatoarele documente:

a) certificatele de nastere si casatorie ale sotilor, in original si in copie;

b) documentele cu care se face dovada identitatii, in original si copie.

Documentele prevazute  trebuie insotite si de o declaratie data in fata ofiterului de stare civila, in situatia in care ultima locuinta comuna declarata nu este aceeasi cu domiciliul sau resedinta ambilor soti inscris/a in actele de identitate.  In cazul cetatenilor straini, certificatele de nastere trebuie sa indeplineasca cerintele de legalitate prevazute in conventiile internationale si tratatele incheiate intre Romania si statele ai caror cetateni sunt. In cazul persoanelor care nu cunosc limba romana, depunerea cererii de divort se face in prezenta unui traducator autorizat, iar in cazul persoanelor surdomute, a unui interpret, incheindu-se in acest sens un proces-verbal.

Dupa confruntarea datelor din documentele prezentate cu datele inscrise in cererea de divort, ofiterul de stare civila delegat certifica pentru conformitate copiile depuse, cu exceptia certificatului de casatorie, in cazul caruia se retine originalul.

Valabilitatea documentelor cu care se face dovada identitatii solicitantilor se verifica de catre ofiterul de stare civila delegat atat la momentul depunerii cererii, cat si la data eliberarii certificatului de divort.

Dovada identitatii se poate face de catre soti cetatenii romani cu unul dintre urmatoarele documente: cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate sau, in cazul cetatenilor romani cu domiciliul in strainatate, pasaportul, care sa se afle in termenul de valabilitate atat la momentul depunerii cererii, cat si la data eliberarii certificatului de divort.

Ofiterul de stare civila delegat inregistreaza cererea de divort in ziua in care a fost primita si acorda sotilor un termen de 30 de zile calendaristice, calculate de la data depunerii cererii, pentru eventuala retragere a acesteia.

Cererea de divort, insotita de documentele prevazute, se constituie intr-un dosar de divort.

Procedura divortului pe cale administrativa si eliberarea certificatelor de divort

La expirarea termenului de 30 de zile calendaristice, ofiterul de stare civila delegat verifica daca sotii staruie sa divorteze si daca, in acest sens, consimtamantul lor este liber si neviciat, solicitand sotilor o declaratie.

In situatia in care ambii soti sau numai unul dintre acestia inteleg/intelege sa renunte la divort, completeaza o declaratie.

Daca sotii nu se prezinta impreuna, dosarul de divort se claseaza, prin intocmirea unui referat.

Dosarul de divort se claseaza in aceleasi conditii si in urmatoarele cazuri:

a) daca ambii soti sau numai unul dintre acestia inteleg/intelege sa renunte la divort,

b) daca, inainte de finalizarea procedurii de divort, unul dintre soti este pus sub interdictie;

c) daca, inainte de finalizarea procedurii de divort, intervine nasterea unui copil;

d) daca, inainte de finalizarea procedurii de divort, unul dintre soti a decedat, casatoria incetand prin deces.

Daca sunt intrunite toate conditiile prevazute, ofiterul de stare civila constata desfacerea casatoriei prin acordul sotilor si elibereaza certificatul de divort, care va fi inmanat fostilor soti intr-un termen maxim de 5 zile lucratoare. Data eliberarii certificatului de divort constituie data la care este desfacuta casatoria. La data desfacerii casatoriei, ofiterul de stare civila delegat anuleaza cartea de identitate a fostului sot care isi schimba numele de familie prin divort, prin taierea coltului in care se afla inscrisa perioada de valabilitate.

ÎN TOATE CAZURILE, DACA SOŢII AU DE ÎMPĂRŢIT CEVA, OFIŢERUL STRĂRII CIVILE NU LE REZOLVĂ LITIGIILE CA INSTANŢA, CI SE POATE APELA LA UN MEDIATOR. PRIN MEDIERE SE STABILESC SOLUTIILE ACCEPTATE DE PĂRŢI PENTRU  TOATE ASPECTELE DISPUTATE, INCHEINDU-SE UN ACORD DE MEDIERE. PENTRU ÎMPĂRŢIREA UNUI IMOBIL SE VA APELA ŞI LA UN NOTAR PUBLIC, SINGURUL CARE POATE AUTENTIFICA ACTE TRANSLATIVE DE PROPRIETATE IMOBILIARĂ.

Selectie AC dupa Anca Dumitrescu – avocat.net

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: