Fără intervenţia urgentă a CM, profesia de mediator va fi o simplă ocupaţie în C.O.R.


ASOCIAŢIA MEDIATORILOR GALAŢI, 

Galaţi, str. N. Leonard nr.3, bl. C3A, sc.1, ap.2, 0729 013141, mediatorul_galati@yahoo.com, www.mediereagalati.wordpress.com,

Spune NU conflictului, acceptă dialogul, ALEGE MEDIEREA! 

                                                                                                           Nr. 38/23.12.2010

 Către                                  CONSILIUL DE MEDIERE,

Doamnei preşedinte Anca Elisabeta Ciucă,  Comisiei permanente

 Am onoarea să vă aduc la cunoştinţă următoarele:

       Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS)  a supus consultarii publice o versiune actualizata a Clasificarii Ocupatiilor din Romania, potrivit ISCO 08.

         Organizatia Internationala a Muncii (OIM) a efectuat o revizuire a Clasificarii Internationale Standard a Ocupatiilor (ISCO-88) cu scopul de a pune la dispozitie o clasificare mai eficienta care sa poata fi folosita de toate tarile la urmatoarea runda de recensaminte ale populatiei, precum si in cadrul serviciilor nationale de ocupare a fortei de munca si al altor aplicatii orientate catre clienti.  OIM a definitivat structura Clasificarii Internationale Standard a Ocupatiilor – ISCO 08 si prin Rezolutia din 6 decembrie 2007 a aprobat ISCO 08 potrivit propunerii formulate la Intalnirea de lucru a Expertilor in Statistica Muncii.  In vederea asigurarii relevantei, coerentei si comparabilitatii datelor statistice structurate la nivel de ocupatie, EUROSTAT a propus reglementarea de catre Comisia Europeana a utilizarii ISCO 08, concretizata prin Regulamentul nr.1022/29.10.2009 care impune atat implementarea ISCO 08 in clasificarile nationale pentru ocupatii, cat si adaptarea anchetelor statistice conform structurii ISCO 08.

Astfel, Conform noii clasificari, ocupatiile vor fi încadrate in noua grupe majore,astfel:

– Grupa Majora 1 – Membri ai corpului legislativ, ai executivului, inalti conducatori ai administratiei publice, conducatori si functionari superiori

– Grupa Majora 2 – Specialisti in diverse domenii de activitate

– Grupele Majore 3 – 9 Tehnicieni, funcţionari, lucrători, muncitori, operatori, etc.

       Varianta finala a Clasificarii Ocupatiilor din Romania, actualizata potrivit ISCO 08, va fi aprobata prin Ordin comun al ministrului muncii, familiei si protectiei sociale si al presedintelui Institutului National de Statistica si, pentru o perioada stabilita prin actul normativ, va putea fi utilizata in paralel cu actuala forma a COR (conform ISCO 88) care se regaseste in prezent pe site-ul Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale pe prima pagina la sectiunea COR.

Implementarea Regulamentului nr. 1022/2009 implica doua etape, si anume:

Etapa I: Aprobarea, prin hotarare a Guvernului, a Structurii Clasificarii Ocupatiilor din Romania potrivit Clasificarii Internationale Standard a Ocupatiilor – ISCO 08, pana la nivelul grupelor de baza (patru caractere). Mentionam ca proiectul Hotararii Guvernului de aprobare a acestei structuri urmeaza sa fie adoptat de Guvernul Romaniei.

Etapa II: Elaborarea unei noi structuri a Clasificarii Ocupatiilor din Romania – la nivel de ocupatie (sase caractere), care a implicat un proces de translatare a ocupatiilor in noua versiune a Structurii COR.

    Hotararea de guvern va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2011.

     Conform proiectului de hotarare, Clasificarea Ocupatiilor din Romania se va aplica, incepand cu 1 ianuarie 2011, in toate domeniile de activitate economica si sociala si va fi obligatorie pentru toate organele administratiei publice centrale si locale, unitati bugetare, agenti economici, indiferent de forma de proprietate, organizatii patronale, sindicale, profesionale si politice, fundatii, asociatii si alte persoane fizice si juridice care isi desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei, la completarea documentelor oficiale ori de cate ori se cere precizarea ocupatiei.

            Aceste informaţii au fost difuzate încă din luna octombrie în presă, au fost amintite pe scurt la Conferinţa Naţională de subsemnatul şi încă vreo trei colegi, iar în luna decembrie proiectul de hotărâre de guvern şi anexele au fost suspuse dezbaterii publice, prin publicarea pe site-ul MMFPS, urmând ca această consultare să fie încheiată la sfârşitul lunii decembrie.

            Întrucât până la această dată Consiliul de mediere nu a făcut vreo informare publică sau consultare a asociaţiilor profesionale ori a mediatorilor, consider că este necesară de urgenţă  luarea unei poziţii oficiale şi transmiterea unei propuneri la MMFPS pentru situarea profesiei de mediator într-o poziţie corespunzătoare.

           După alte variante intermediare, în prezent nu este identificată profesia de mediator, ci doar ocupaţia de mediator la poziţia 243202.  Consider că încadrarea este nepotrivită:

            Grupa majoră 2 Specialişti în diverse domenii de activitate

Subgrupa majoră 24 Specialişti în domeniul administrativ-comercial

Grupe minore componente: 243 Specialişti în vânzări, marketing şi relaţii publice

Grupe de bază componente: 2432 Specialişti în relaţii publice

Ocupaţii: 243201 specialist în relaţii publice,   243202 mediator

           Urmează grupele de bază:  2433 Specialişti în vânzarea de produse tehnice şi medicale; 2434 Specialişti în vânzarea produselor de tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor  şi subgrupa majoră 25 Specialişti în tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor.

Definirea Grupei de bază 2432 Specialişti în relaţii publice nu are nimic comun sau nu conţine măcar o referinţă la activitatea de mediere, motiv pentru care consider nepotrivită şi incorectă plasarea mediatorilor ca ocupaţie în cadrul acestei grupe de bază (profesii): “Specialistii în relatii publice creează si gestionează imaginea publică a unor institutii, societăti comerciale, partide si organizatii politice, organizatii non-guvernamentale etc.; mediază conflictele si consiliază negocierile, gestionează relatiile organizatiei cu mass-media în calitate de purtător de cuvânt sau functionar în cadrul biroului de presă, redactează mesaje scrise si audiovizuale; organizează evenimente mediatice (conferinte de presă, expozitii, lansări de bunuri si servicii etc.).

Ocupatii componente: 243201 specialist în relatii publice, 243202 mediator, 243203 referent de specialitate marketing, 243204 specialist protocol si ceremonial, 243205 consultant cameral, 243206 purtător de cuvânt, 243207 brand manager.”

Vă rog să analizaţi şi să susţineţi propunerea ca să se reglementeze profesia de mediator ca grupă de bază prin HG de forma 2433 Mediatori şi să fie mutate celelalte două grupe de bază următoare cu caracter comercial la poziţiile 2434 şi 2435 (de fapt, grupa propusă 2434Specialişti în vânzarea produselor de tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor ar trebui să treacă la subgrupa majoră 25 Specialişti în tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor, următoare în propunerea de HG actuală), ori să se constituie o nouă grupă de bază 2435 Mediatori, celelalte rămânând în forma actuală.

Mai departe, ar trebui susţinute pentru ordinul ministrului muncii ca ocupaţii ale profesiei de mediator, reglementată prin Legea specială în domeniu nr. 192/2006, ocupaţii pe domeniile propuse de Consiliul de mediere, ca la alte profesii (medici, ingineri, economişti, etc.), de exemplu:

– 243301 Mediatori în domeniul juridic (civil, penal, etc. )

– 243302 Mediatori în domeniul financiar-bancar-fiscal.

– 243303 Mediatori în domeniul comercial şi protecţiei consumatorilor.

– 243304 Mediatori în domeniul social (familie, comunitar, inter-etnic, etc.).

– 243305 Mediatori în domeniul cultural –ştiinţific (cultural, şcolar, sanitar, etc.).

– 243306 Mediatori în domeniul muncii(conflicte de drepturi, conflicte de interese).

– 243307 Mediatori în domeniul administrativ.

– 243308 Mediatori internaţionali. s.a.m.d.

Având în vedere timpul scurt rămas la dispoziţie, faptul că la următoarea şedinţă de guvern trebuie adoptată această hotărâre care include profesiile de la grupele majore până la grupele de bază, între care nu se regăseşte cea de mediator, posibilitatea redusă ca ulterior într-un viitor apropiat să se modifice această HG, pentru apărarea intereselor acestei profesii şi mediatorilor din România, vă rog să interveniţi de urgenţă la M.M.F.P.S. pentru includerea în HG a profesiei de mediator într-o grupă de bază distinctă, iar apoi a ocupaţiilor derivate în Ordinul ministrului.   

Pentru susţinerea acestor probleme, pun la dispoziţia dvs. Proiectul de HG şi Anexa la grupa majoră 2 şi întreaga mea disponibilitate şi expertiză legislativă pentru colaborare.

 Cu deosebită stimă,  Mediator Asofronie Constantin, Galaţi

     Anexa Proiect HG COR dec 2010

Actualizarea COR- lui se face în baza Procedurii de actualizare aprobată prin ordinul comun al Ministrului Muncii şi Solidarităţii Sociale nr. 270/2002 şi al Preşedintelui Institutului Naţional de Statistică nr. 273/2002, publicat în Monitorul oficial nr.531/2002 Partea I, care poate fi accesată la adresa www.mmuncii.ro.  Conform acestei proceduri, actualizarea COR se face din iniţiativa utilizatorilor (a organelor administraţiei publice centrale şi locale, unităţilor bugetare, agenţilor economici, indiferent de forma de proprietate, organizaţiilor patronale, sindicale, profesionale şi politice, fundaţiilor, asociaţiilor, persoanelor fizice şi juridice).

 

Cererile pentru actualizarea COR însoţite de documentaţia necesară se transmit la MMFSS– Direcţia Programe şi Strategii Forţă de Muncă şi se soluţionează în termen de 30 de zile de la data înregistrării acestora. În cadrul MMFESSa fost constituit un Grup de lucru responsabil pentru actualizarea COR prin ordin al ministrului muncii.  

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: