O conferinţă reuşită de promovare a medierii la Galaţi în 5 martie 2010


Constatare: articolul a avut un record de vizualizari in 2010: 280 de vizitatori intr-o singură zi!!!

ÎN CADRUL PROGRAMULUI DE PROMOVARE A MEDIERII 2010, ASOCIAŢIA MEDIATORILOR GALAŢI A ORGANIZAT  ]N DATA DE 5 MARTIE, ORELE 14.00, la Hotel “Galaţi” sala “Panoramic” CONFERINŢA ” MEDIEREA – MODALITATE ALTERNATIVĂ DE SOLUŢIONARE A CONFLICTELOR PE CALE AMIABILĂ”.

Conferinţa a avut scopul de a face cunoscute modificările legislative în domeniul medierii aduse de Legea nr. 370/2009 având în vedere că de la începutul lunii martie, potrivit art. 6   “Organele judiciare şi arbitrale, precum şi alte autorităţi cu atribuţii jurisdicţionale informează părţile asupra posibilităţii şi a avantajelor folosirii procedurii medierii şi le îndrumă să recurgă la această cale pentru soluţionarea conflictelor dintre ele.”  Deasemenea, s-a urmărit informarea publică privind situaţia medierii la Galaţi, numărul de mediatori, posibilitatea de a prelua cererile de mediere ale cetăţenilor sau cele din instanţe sau de la organele de urmărire penală.

 Conferinţa era aşteptată mai demult şi deşi timpul după decizia luată de asociaţie a fost scurt, organizatorii preşedintele asociaţiei- Ecaterina Pricope şi secretarul Constantin Asofronie, ajutaţi de câţiva colegi, au dus proiectul la bun sfârşit, în ciuda cârcotelilor separatiste sau neîncrezătoare în capacitatea de mobilizare a celor doi mediatori. Anterior acestei activităţi, terenul a fost pregătit printr-o campanie de presă şi informare directă, constând în: discuţii şi întâlniri cu cei invitaţi, 2 emisiuni susţinute de mediatorii C. Asofronie şi D. Meran la ExpressTv BR-GL şi de D. Popa, Călin A şi preşedintele judecătoriei Galaţi- dna judecător Diana Oancea la TV Galaţi afişe, pliante, articole pe blogul asociaţiei www.mediereagalaţi.wordpress.com – C. Asofronie, M. Gurău.

   În această săptămână au fost redactate şi discutate Protocoale de colaborare cu Tribunalul  şi Judecătoria Galaţi, care au fost semnate, fiind deasemenea date spre studiu şi la Parchetul de pe lângă judecătorie, Poliţia şi Poliţia de Frontieră. În perspectivă se vor încheia asemenea protocoale şi cu Judecătoriile Tecuci şi Tg. Bujor,  Oficiul pentru protecţia consumatorului, Universitatea Danubius, Camera judeţeană a notarilor publici, Primărie – Autoritatea Tutelară, Direcţia de muncă şi protecţie socială, ş.a.  Totodată, a fost instalat cu aprobarea colegiului de conducere a Tribunalului un Avizier al mediatorilor din Galaţi, unde sunt afişate lista cu mediatorii autorizaţi indiferent de asociaţie, un extras din legislaţia medierii, avantajele acestei proceduri. 

Pe fondul acestei campanii scurte dar intense, au răspuns invitaţiei de participare factori de decizie şi informare publică  importanţi pentru implementarea medierii în judeţul Galaţi: preşedintele judecătoriei, vicepreşedintele Tribunalului judecător Florin Meleacă, judecătorul Romeo Jirlăeanu de la Curtea de Apel, reprezentanţi ai Poliţiei, Poliţiei comunitare, Protecţiei Consumatorului, Primăriei, Autorităţii Tutelare, Gărzii de mediu, Sindicatului din SC Mittal Steel GL, ş.a. Au onorat cu prezenţa dna Diana Timofte vicepreşedintele Camerei Mediatorilor Iaşi şi a Centrului de  Facilitare şi Negociere a Conflictelor, împreună cu 10 cursanţi, mediatorii Maria Tacea,  Daniela Vasile şi Mariana Zainia de la Asociaţia Centrul de Mediere Brăila, ultima fiind şi membră a Consiliului de Mediere,  mediator Nicoleta Ifrim şi Zina Lăcătuş  în asociaţia AMPSAC GL. Din partea presei au fost prezenţi reprezentanţi ai ExpressTV Galaţi, ziarele Monitorul, Imparţial, Adevărul de seară GL-BR.  De la AMG au fost prezenţi încă 8 mediatori: Popa D., Gurău M., Gâscă C., Golianu M., Constandache M., Marin D., Roca I., Telegan C.

 Au fost prezentate teme privind: medierea în general şi medierea în afaceri – E. Pricope, medierea în materie penală, medierea în domeniul financiar-bancar – Asofronie C., medierea în materie civilă – Popa D., relaţia avocat-mediator – Z. Lăcătuş. S-au realizat mape cu un documentar despre mediere şi lista mediatorilor, precum şi o prezentare video PwP – M. Gurău şi Asofronie C. 

La discuţii s-au schimbat opinii despre avantajle medierii pentru justiţiabili şi degrevarea instanţelor de dosare, informarea făcută despre mediere şi îndrumarea către aceasta de către organele judiciare, promovarea la sediul instanţelor, tabloul mediatorilor, unele probleme deosebite care necesită perfecţionarea legislaţiei, formulare şi modele de PV sau acorduri de mediere care să poată fi recunoscute şi aprobate de instanţe, informarea publicului, acţiuni de colaborare între mediatori şi magistraţi, procurori şi poliţişti,  clarificându-se câteva aspecte importante şi  constatându-se o deschidere sinceră şi optimistă faţă de procedura medierii. 

Trecând peste faptul scuzabil că preşedintele CM a confundat Brăila cu Galaţiul şi a promis că ne va onora altădată cu prezenţa şi peste faptul nescuzabil că nu a postat anunţul conferinţei pe site-ul oficial al Consiliului de Mediere www.cmediere.ro, cum este obligată şi a făcut-o pentru alte manifestări, ne bucură să consemnăm că mediatorii AMG au reuşit să se adune sub acelaşi steag şi într-un moment de referinţă pentru promovarea şi implementarea medierii în judeţul Galaţi. Consemnăm şi aspectul că, deşi mulţi solicită să ne ajutăm între noi să ne promovăm reciproc acţiunile care aduc publicitate medierii, doar mediatorii Zeno Şuştac, Tatu Tudor, Fănuţa Lişman şi Nicolae Dediu au publicat câteva zile anunţul cu evenimentul pe blogurile lor www.medierea.ro , www.medieretatu.net/Jurnalulmedierea , www.mediator-bejeus.blogspot.com ,   www.medierea.wordpress.com

 Organizatorii mulţumesc celor care i-au sprijinit, celor care au participat, transmit salutări celorlalţi colegi care procedează la fel în ţară şi se vor angaja împreună cu colegii să facă şi alte acţiuni asemănătoare, să participe mai activ la organizarea şi promovarea medierii la nivel naţional.

Concluzia firească este că s-a activat medierea la Galaţi în prag de primăvară cu mărţişoare şi ghiocei şi sunt semne bune pentru evoluţia sa în continuare, pentru binele tuturor.

    

 

 

 

 

Reactii

 Medierea juridică stârneşte nemulţumiri în rândul avocaţilor.          Judecătorii se bucură

  • Vali Trufaşu, Adevarul de seara GL, 6.03.2010

Preşedintele Mediatorilor Juridici, Ecaterina Pricope, crede că mediatorii vor degreva instanţele de multe procese

Preşedintele Mediatorilor Ecaterina Pricope, crede că mediatorii vor degreva instanţele de multe procese

Medierea juridică a împărţit avocaţii, unii privindu-i pe mediatori ca pe rivalii care încearcă să le fure clienţii.Judecătorii gălăţeni s-au pronunţat însă în favoarea procedurii întrucât ar degreva instanţele de mii de procese inutile.

Instanţele gălăţene ocupă primele locuri la nivel naţional în ceea ce priveşte numărul proceselor penale, civile şi comerciale.

Încărcatura de dosare pe judecător depăşeşte în unele cazuri şi de 50 de ori media europeană. Multe dintre dosarele care ajung pe masa judecătorilor de pe raza Curţii de Apel Galaţi frizează ridicolul.

Vorbim de mii de dosare al căror obiect sunt certurile între fraţi sau vecinii de scară, loviri sau vătămări corporale minore, procese între foşti soţi şi lista exemplelor poate continua.

În acest context, a avut loc ieri în Galaţi o dezbatere organizată de Asociaţia Mediatorilor Juridici pe marginea rolului medierii în justiţie, dar şi în rezolvarea problemelor sociale.

Cei mai fericiţi sunt, de departe, judecătorii gălăţeni, care consideră că medierea îi va scuti de procesele inutile.

Important este ca această procedură să aibă loc înainte ca procesul să ajungă pe rolul instanţei. Medierea va asigura o soluţionare mai rapidă a a litigiilor, dar judecătorul nu poate recomanda nici un mediator. Cu siguranţă, vor fi discuţii între mediatorii juridici şi avocaţi„, a declarat Romeo Jirlăianu, judecător la Curtea de Apel Galaţi.

„Mediatorii juridici nu judecă şi nu dau soluţii”

Cei mai dezavantajaţi de medierea juridică se consideră avocaţii. Avocatul Zina Lăcătuş, preşedintele Asociaţiei Mediatorilor Juridici proveniţi din cadrul Baroului, a precizat că unii colegi de breaslă au şi propus modificări ale legii care să nu le afecteze clientela.

Dincolo de controversele pe care le stârneşte, medierea juridică va avea un impact major asupra dosarelor care ajung pe rolul instanţelor.

Mediatorii juridici nu judecă şi nu dau soluţii. Procesul se poate întrerupe maximum trei luni la cererea unei dintre părţi sau a ambelor părţi„, a declarat Ecaterina Pricope, preşedintele Asociaţiei Mediatorilor Juridici din Galaţi.

Magistraţii de la Judecătoria Galaţi sunt de departe cei mai câştigaţi de noua reglementare şi nu ezită să o recunoască.

Am fost bucuroasă când am aflat că procedura concilierii se aplică şi în litigiile comerciale. Noi avem extrem de multe procese pe rol şi de aceea consider că se poate recurge la mediere şi când sunt litigiile pe rol„, a declarat judecătoarea Diana Oancea, preşedintele Judecătoriei Galaţi.

Rectificare AC : Desi autorul a avut documentatie si a ascultat 2 ore vorbindu-se despre mediere, a scos o expresie nefolosită de nimeni: mediatori juridici, care-i apartine.  Păcat, asta-i presa  uneori, prea superficială ca să facă o minimă documentare.  

Constatare: articolul a avut un record de vizualizari in 2010: 280 de vizitatori intr-o singură zi!!!

Avem mediatori

      Gălăţenii pot apela de acum la ajutorul unui mediator pentru a-şi rezolva anumite conflicte pe cale amiabilă astfel încât să nu mai fie nevoiţi să ajungă în instanţe. În schimbul unor onorarii, mediatorul poate interveni, la cerere, pentru rezolvarea unor conflicte precum cele legate de relaţiile de familie, conflicte comerciale sau de succesiuni.

     

      La sfârşitul săptămânii trecute s-a desfăşurat conferinţa Asociaţiei Mediatorilor Galaţi (AMG), întrunire menită să promoveze şi să prezinte rolul mediatorilor din oraş şi avantajele pe care le pot avea gălăţenii dacă vor apela la serviciile acestora. Cu alte cuvinte, în locul unei întâlniri în instanţă problemele pot fi rezolvate şi pe cale amiabilă, cu ajutorul mediatorilor. Acesta a fost pe scurt mesajul transmis de către reprezentanţii Asociaţiei la întâlnirea la care au participat deopotrivă atât magistraţi ori avocaţi, cât şi reprezentanţi ai instituţiilor publice locale.

      Practic, mediatorii sunt persoane autorizate să practice această profesie de către Consiliul de Mediere. De asemenea aceste persoane sunt independente faţă de părţile implicate în conflict. Prin această profesie se oferă o alternativă de soluţionare a conflictelor, pe cale amiabilă, în condiţii de neutralitate, imparţialitate, având liberul consimţământ al părţilor implicate. De precizat este faptul că în schimbul unor onorarii, mediatorii pot rezolva conflicte legate de relaţiile de familie, raporturi comerciale, muncă ori legate de succesiuni, executarea contractelor sau protecţia consumatorilor. În prezent în municipiul Galaţi există 11 persoane autorizate să exercite această meserie, iar vechimea acesteia în România este de trei ani. 

Avem mediatori

      Impartial Galati, 08.03.2010

Gălăţenii pot apela de acum la ajutorul unui mediator pentru a-şi rezolva anumite conflicte pe cale amiabilă astfel încât să nu mai fie nevoiţi să ajungă în instanţe. În schimbul unor onorarii, mediatorul poate interveni, la cerere, pentru rezolvarea unor conflicte precum cele legate de relaţiile de familie, conflicte comerciale sau de succesiuni. 
 
      La sfârşitul săptămânii trecute s-a desfăşurat conferinţa Asociaţiei Mediatorilor Galaţi (AMG), întrunire menită să promoveze şi să prezinte rolul mediatorilor din oraş şi avantajele pe care le pot avea gălăţenii dacă vor apela la serviciile acestora. Cu alte cuvinte, în locul unei întâlniri în instanţă problemele pot fi rezolvate şi pe cale amiabilă, cu ajutorul mediatorilor. Acesta a fost pe scurt mesajul transmis de către reprezentanţii Asociaţiei la întâlnirea la care au participat deopotrivă atât magistraţi ori avocaţi, cât şi reprezentanţi ai instituţiilor publice locale.

      Practic, mediatorii sunt persoane autorizate să practice această profesie de către Consiliul de Mediere. De asemenea aceste persoane sunt independente faţă de părţile implicate în conflict. Prin această profesie se oferă o alternativă de soluţionare a conflictelor, pe cale amiabilă, în condiţii de neutralitate, imparţialitate, având liberul consimţământ al părţilor implicate. De precizat este faptul că în schimbul unor onorarii, mediatorii pot rezolva conflicte legate de relaţiile de familie, raporturi comerciale, muncă ori legate de succesiuni, executarea contractelor sau protecţia consumatorilor. În prezent în municipiul Galaţi există 11 persoane autorizate să exercite această meserie, iar vechimea acesteia în România este de trei ani.

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: