Ce solutie ai daca nu mai poti plati rata la banca


2/12/10, Ev.Z.

Brokerii de credite spun ca familiile cu datorii mari la banca pot apela la un nou împrumut pe o perioada mai îndelungata si cu costuri lunare diminuate cu pâna la 50%.

Persoanele care nu mai pot face fata cheltuielilor cu rambursarea creditelor pot apela la o solutie de avarie – refinantarea. Desi, pe termen lung, aceasta optiune este dezavantajoasa, în aceste vremuri de criza este una fezabila, spun brokerii de credit.

         Spre exemplu, familia Golea, din Bucuresti, a început sa aiba dificultati la rambursarea celor trei credite în derulare plus a unui card de credit. Amândoi au împreuna venituri de 3.900 lei, iar ratele ajungeau la 586 de euro (peste 2.400 lei). Solutia a venit de la brokerul de credite Kiwi Finance, care le-a propus acoperirea tuturor creditelor cu un împrumut mai mare.

Astfel, familia Golea a ajuns sa contracteze un credit garantat de 40.000 de euro pe 28 de ani, cu o rata lunara de 363 de euro (1.490 lei). Desi perioada de îndatorare este mai mare, rata este cu aproape 40% mai mica, familia ramânând si cu aproape 14.300 de euro în cont. Soldul total al împrumuturilor initiale era de 25.700 de euro.

„Principalele avantaje sunt o singura rata mai mica cu pâna la 50%, relaxarea datoriilor lunare si scaderea gradului de îndatorare ca procent din venitul familiei. O rata mai mica este data de doi parametri esentiali în ecuatia costurilor unui credit: dobânzi mai mici si perioada mai mare de creditare”, ne-a declarat Anca Bidian, CEO Kiwi Finance.

 Ce se intampla daca intrati pe mâna recuperatorilor de credite

2/15/10 Saptamana Financiara

 Dupa o perioada în care institutiile de credit au restructurat împrumuturile devenite pentru multi o po-va­ra, acum trag linie si socotesc: cei care nu pot plati vor fi executati silit, e verdictul bancherilor.

„Nu prelungim agonia unui bolnav, chiar daca recuperam doar 20-30% din creditele de consum.“ Si clientii vor avea de pierdut: imobilul ipotecat poate fi vândut de banca cu 25% sub valoarea de piata, iar daca suma nu acopera valoarea restantei, risca sa piarda si alte bunuri sau o parte din venituri.

„Problema mea e urmatoarea: Am un credit la banca, am avut probleme la un moment dat si nu am platit o perioada. Când am vrut sa reiau platile, banca mi-a spus ca a cesionat împrumutul unei firme de recuperare de creante si cu ei trebuie sa discut în continuare. Acestia m-au chemat sa semnam un acord de evitare a executarii silite, în urmatoarele conditii: timp de 11 luni platesc o rata fixa, iar în a 12-a luna trebuie sa achit restul datoriei, în cazul meu 32.000 de euro. Daca nu pot plati, ma executa. Daca nu semnez planul de esalonare, ma executa silit acum. Dar eu nu pot plati toata suma si nu vreau sa pierd locuinta. Ce fac?“, întreaba clientul unei banci.

 Boala lunga, moarte sigura

„Clientul respectiv s-a trezit prea târziu. Singura optiune este sa negocieze cu firma de recuperare a creditului o solutie cât mai convenabila pentru el“, spune Cornel Cojocaru, purtatorul de cuvânt al BCR. Restantierul nu mai are nicio speranta pentru a reveni în situatia de a relua plata ratelor, conform scadentarului initial al împrumutului convenit cu banca. Pentru ca, spun bancherii, cei care au ajuns pe mâna recuperatorilor sunt în general clienti rau-platnici, care au întârziat foarte mult cu plata ratelor si nu au reusit sa gaseasca, împreuna cu banca, o solutie amiabila de reesalonare a datoriilor. BCR trimite clientilor prima scrisoare de avertizare dupa 15 zile de întârziere la plata unui credit, apoi dupa 30 de zile, moment în care clientul este raportat la Biroul de Credit. Ulterior, banca încearca în continuare sa determine clientul sa reia plata ratelor si sa gaseasca o solutie de restructurare a împrumutului. Însa lucrurile se complica daca întârzierea depaseste 90 de zile, moment în care creditul este clasificat drept pierdere, iar banca trebuie sa constituie provizioane cu o valoare egala cu restanta. „Cu toate acestea, dosarul mai ramâne în banca alte câteva luni, timp în care se încearca negocieri cu clientul si abia apoi este trimis catre o firma de recuperare a creantelor. Dar din acel moment nu se mai poate face nimic“, precizeaza Cojocaru. Acesta îi sfatuieste pe cei care au probleme cu achitarea ratelor la credite sa ia legatura cu banca rapid, chiar si atunci când doar anticipeaza aparitia unor probleme în viitor, astfel încât sa existe timp pentru analizarea problemei împreuna cu finantatorul si sa se gaseasca o solutie de iesire din criza.

Alte articole pe aceeasi tema:

•25 Noiembrie 2009 – Bancile, mai flexibile in reesalonarea ratelor de credit

•30 Ianuarie 2010 – Bancile nu vor mai acorda reesalonari ale creditelor???

 

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: