UMB NU AGREAZA CURSUL ,,MEDIATOR BANCAR” ORGANIZAT DE INSTITUTUL BANCAR ROMAN


Mediatorii bancari vor sa se impuna pe piata in pofida reticentei bancilor

de Mihai Boicu | Financiarul, 29 Ianuarie 2010

Membrii conducerii Uniunii Mediatorilor Bancari au afirmat ieri, la conferin­ta de prezentare, ca vor reusi sa se impuna ca alternativa de solutionare a conflictelor din domeniul bancar in pofida opozitiei sistemului bancar.

Presedintele Tudor Tatu a declarat ca UMB nu a putut colabora cu Institutul Bancar Roman pentru organizarea unor cursuri destinate mediatorilor care vor sa se specializeze in finante – banci.

„IBR si ARB (Asociatia Romana a Bancilor) au un asemenea curs, «Mediatorul bancar». UMB nu recunoaste acest curs si nu il agreeaza, deoarece continutul si programul contravin profesiei de mediator”, a sustinut Tudor Tatu. UMB este nemultumita ca acest curs ar trata doar drepturile si obligatiile bancilor, nu si pe cele ale clientilor.

De altfel, dupa anuntul ARB ca UMB nu reprezinta concretizarea proiectului agreat de sistemul bancar, de la conferinta de prezentare au lipsit rere­zentantii bancilor, cu exceptia BNR, fiind prezente persoane din mediul de afaceri, mediatori autorizati sau avocati. Sefii mediatorilor bancari au aratat ca medierea poate duce la evitarea proceselor, dureaza mai putin si este mai ieftina.

Oamenii de afaceri care au dificultati din cauza crizei economice pot fi ajutati de aceasta procedura. „Medierea nu poate salva o firma de la faliment. Pe de alta parte, daca se identifica din timp problemele litigioase si se apeleaza la un mediator, prejudiciile pot fi reduse“, a spus Tudor Tatu.

Profesia de mediator este reglementata de Legea 192/2006, modificata prin Legea 370/2009.

Persoanele care vor sa intre in aceasta breasla trebuie sa fie impartiale si neutre, conditii care,  sustine UMB,  nu sunt demonstrate de proiectul sustinut de ARB.

Modificarile legislative de anul trecut prevad ca judecatorii trebuie sa comunice partilor aflate in litigiu ca pot apela la un mediator, precum si unde poate fi gasit.

In cazul in care se ajunge la o solutie de comun acord in timpul unui proces, instanta va pronunta, la cererea partilor, o hotarare care constituie titlu executoriu, ca nu cumva cineva sa se razgandeasca.

In Romania sunt in jur de 1.000 de mediatori autorizati, alte cateva sute de cereri fiind in curs de solutionare la Consiliul de Mediere.

La UMB, care a aparut in decembrie 2009, au aderat 15 mediatori autorizati si sunt in curs de aprobare cateva zeci de cereri.

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: